Mulla Krekar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

Mulla Krekars svigersønn er pågrepet. Han ble i likhet med Krekar dømt for terrorplanlegging i Italia mandag denne uken.

Det melder TV 2 torsdag formiddag. Mulla Krekars svigersønn (36) har norsk oppholdstillatelse og er registrert bosatt i England. Han ble i likhet med Krekar dømt for terrorplanlegging i en rettssak i Italia mandag denne uken.

Krekars advokat Brynjar Meling sier til VG at mannen ble pågrepet i England. Meling fikk høre om pågripelsen onsdag kveld.

annonse

VG får bekreftet fra Westminster Magistrates Court i London at svigersønnen blir fremstilt for fengsling senere i dag.

Svigersønnen har ifølge italiensk politi deltatt i økonomistyringen og fastleggingen av strategien i nettverket Rawti Shax, samt formidlet beskjeder til mulla Krekar i Kongsvinger fengsel.

Krekar selv beskriver Rawti Shax, som den italienske dommen betegner som et terrornettverk, som et politisk og filosofisk manifest.

annonse

– Det ligger på internett, alle kan lese det og det har overhodet ingenting å gjøre med terror, sa han i forbindelse med fengslingsmøtet i Oslo tingrett onsdag.

Mulla Krekar ble onsdag varetektsfengslet i fire uker. Han ble pågrepet av PST mandag kveld.

Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap

En av mulla Krekars meddømte i terrorsaken fikk innvilget norsk statsborgerskap mens saken var under etterforskning. Det skal ikke skje, sier advokat.

Overfor NRK viser advokat Brynjulf Risnes til statsborgerskapsloven, som sier at behandlingen av en søknad om statsborgerskap kan stilles i bero dersom søkeren er under etterforskning for et straffbart forhold som kan få betydning for søkeren.

– Det er en systemfeil hvis man får innvilget statsborgerskap mens man er mistenkt for et alvorlig straffbart forhold, sier Risnes.

annonse

Det norske statsborgerskapet gjør nå at mannen ikke kan utleveres til Italia for å sone en eventuell dom. Norge utleverer nemlig ikke egne statsborgere til andre land.

Over sju års fengsel

Mannen ble onsdag dømt til sju og et halvt års fengsel i saken der mulla Krekar fikk tolv års fengsel for terrorplanlegging. Begge har anket dommene fra retten i den italienske byen Bolzano.

Onsdag, samme dag som dommen falt i Italia, snakket NTB med ekstremismeforsker Lars Gule. Han trakk allerede da fram at den aktuelle mannen fikk innvilget norsk statsborgerskap etter at de italienske anklagene om terrorplanlegging var kjent.

– PST fant åpenbart ingen grunn til å hindre dette, sa Gule.

– Denne saken dreier seg nok derfor mer om politikk enn om juss og beviser, slo forskeren fast.

Advokat kommenterer ikke

Ifølge Nettavisen fikk mannen, som har bakgrunn fra Irak, innvilget norsk statsborgerskap i 2018. Det skjedde etter at terroretterforskningen av ham var ferdig, skriver avisen, som har fått tilgang til en versjon av tiltalen i saken, datert 16. januar 2017.

– Vi kan bekrefte at personen dette gjelder, fikk innvilget statsborgerskap i 2018, utover dette kan vi ikke uttale oss mer om saken hans før vi er løst fra taushetsplikten, opplyser enhetsleder Øystein Tonstad Leknes i UDI.

Solveig Høgtun er mannens norske forsvarer. Hun sier til Nettavisen at hun ikke finner det naturlig å kommentere saken om statsborgerskapet siden hun kun har bistått ham i straffesaken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon