Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Den nye stillingsbeskrivelsen er historisk i Norge.
Avsnittet for «undercovervirksomheten» (UC) i Oslo Politidistrikt, vil etter det Resett erfarer for første gang om kort tid lyse ut politistillinger som skal drive med undercoverarbeid, altså skjulte aktiviteter på nettet. 

Så langt, har disse aktørene basert seg på menneskerelatert informasjonsinnhenting ute i felt, ved å utgi seg for å være en annen person enn den man egentlig er – infiltrasjon.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=»block» ihc_mb_who=»unreg» ihc_mb_template=»3″ ]

Godt rykte.
Norske undercover-operatører har etter hvert blitt meget godt respektert og anerkjent på bakgrunn av sine oppdrag i inn – og utland. 

Men, i og med at dette er en svært hemmelig og skjult etterforskningsmetode, er det få som vet hva denne gruppen har utrettet og hva slags oppdrag det her er snakk om. 

Les også: Ny rapport fra Oslopolitiet: Hele 49 % av alle voldshendelser i 2018 utført av folk født i utlandet

Ikke lovregulert.
Denne spesielle tjenesten er lovfestet, men Riksadvokaten har gitt ut rundskriv som regulerer og begrenser svært denne tjenestens handlingsrom. Kort fortalt, norsk politi har i utgangspunktet ikke lov til å fremprovosere en straffbar handling som ellers ikke ville ha skjedd.

Lederen for Undercover-avsnittet, politioverbetjent Andreas Tuft, ønsker ikke å utdype ytterligere rundt metoden eller hvor mange stillinger som eventuelt vil bli utlyst. 

Han legger også til at det vil være vanskelig å kommentere hva slags kriminelle forhold man på nettet vil prioritere å beskjeftige seg med. 

 
[ihc-hide-content ihc_mb_type=»block» ihc_mb_who=»unreg» ihc_mb_template=»3″ ]