Justisdepartementet sier at en lov som kan gjøre det mulig å utlevere norske statsborgere til utlandet, kan tre i kraft ved nyttår. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

En lov som kan tre i kraft ved årsskiftet, kan gjøre det mulig for Norge å utlevere to nordmenn som er dømt i terrorrettssaken i Italia.

Mandag ble mulla Krekar og fem andre dømt til fengsel i Italia for terrorplanlegging. Krekar er irakisk statsborger, men to av de dømte, en mann i 40-årene bosatt i Østfold og en mann i 40-årene bosatt i Buskerud, er norske statsborgere.

Norge utleverer ikke egne innbyggere til andre land, men en avtale som ble underskrevet av daværende justisminister Knut Storberget i 2006, og som kan tre i kraft ved nyttår, kan gi konsekvenser for de to nordmennene, skriver Drammens Tidende.

annonse

Avtalen tar sikte på å gjøre det enklere og raskere å utlevere kriminelle mellom EU-land, og åpner blant annet for at norske statsborgere kan bli utlevert for straffeforfølgelse og soning til landet forbrytelsen er begått i.

Denne lovendringen er tatt inn i lovverket, men har ikke trådt i kraft fordi andre land har brukt lang tid på å godkjenne avtalen.

– Departementet har ikke endelig dato for når arrestordreloven vil tre i kraft for nordisk-europeiske arrestordre, men det antas at loven vil kunne tre i kraft ved årsskiftet 2019/2020, sier kommunikasjonsrådgiver Raheela Chaudhry i Justisdepartementet til Drammens Tidende.

annonse

Buskerudmannens forsvarer, advokat Solveig Høgtun, vil ikke spekulere på om lovendringen gjør at klienten vil bli utlevert.

– Det vil tiden vise. Det vil være en helhetsvurdering, sier Høgtun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon