Illustrasjonsbide. (Foto av John WESSELS / AFP)

De fire landene som grenser mot Tsjadsjøen i Vest-Afrika vil skaffe til veie 900 millioner kroner for å bekjempe militante islamister.

De fire landene vil bygge opp et fond som også skal brukes til å motvirke klimaendringer. Vest-Afrikas største innsjø har skrumpet inn med 90 prosent siden 1960-tallet som følge av global oppvarming og dårlig forvaltning av vannressursene.

Islamistgruppen Boko Haram er sterkt til stede i denne regionen. En over ti år lang terrorkampanje har tatt livet av tusenvis av mennesker og fordrevet over to millioner fra sine hjem.

De fire landene – Kamerun, Tsjad, Niger og Nigeria – har opprettet en styringsgruppe for stabiliseringsfondet, som blant annet skal brukes som en hurtiginnsats til landsbyer som er utsatt for Boko Harams herjinger, heter det.

Toårsprosjektet skal starte opp i september og vil være helt avhengig av bistand fra utlandet. Målet er å bygge opp fondet til 900 millioner kroner. Sverige skal bidra med 70 millioner kroner, mens EU, Storbritannia og Tyskland har lovet å sette midler inn i fondet.

Samtidig med at nyheten om det felles prosjektet ble kunngjort, kom det melding om at militante jihadister har bortført seks personer i Nigerias nordøstlige delstat Borno, et område der det har vært kraftige sammenstøt de siste dagene.

Hjelpeorganisasjonen Action Against Hunger opplyser at en av deres sjåfører ble drept da en kolonne med hjelpearbeidere ble overfalt utenfor byen Damasak, nær grensen mot Niger. En lokalt ansatt, to sjåfører og tre helsearbeidere er savnet.