Ebola-utbruddet som har krevd over 1.700 menneskeliv i Kongo, er nå en internasjonal folkehelsekrise, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: AP / NTB scanpix
annonse

Norge har besluttet å sende både eksperter og utstyr til Kongo etter utbruddet av ebola i det sentralafrikanske landet.

– Ebolautbruddet i DR Kongo er alvorlig. Vi sender nå et ekspertteam og utstyr til Kongo, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

WHO har denne uken erklært at ebolautbruddet i Kongo er en internasjonal folkehelsekrise. Over 1.700 mennesker er døde, og utbruddet har nådd millionbyen Goma.

annonse

Både WHO og EU har bedt Norge om å bistå med å lære opp lokalt helsepersonell i bruk av den norskutviklede spesialbåren EpiShuttle, som brukes for å transportere syke med alvorlig smittsom sykdom.

– Det en selvfølge at vi bidrar i det internasjonale arbeidet mot ebola. Vi har nå fristilt et team på tre erfarne helsearbeidere fra Oslo universitetssykehus som reiser om kort tid. Vi er klare til å bidra igjen ytterligere med utstyr og kompetanse, hvis vi blir bedt om det, sier helseminister Bent Høie (H).

Norge har bistått to ganger tidligere i forbindelse med ebolautbruddet i Kongo. Så sent som i april i år sendte Norge et ekspertteam med helsearbeidere og spesialbårer til landet.

Regjeringen har hittil i år bidratt med 17, 3 millioner kroner fra det humanitære budsjettet til å bekjempe det pågående ebolautbruddet. I fjor beløp bidraget seg til 28,5 millioner kroner.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.