Om flere og flere gir etter for raseriet fra alle som lar seg krenke på andres vegne, vil den offentlige debatten gradvis bli ødelagt.
Denne uken fikk vi et godt eksempel på hvordan den identitetspolitiske venstresiden vinner terreng, også i Norge.
Identitetspolitikk er en trend som kommer fra amerikanske og britiske universiteter. Studenter prøver å nekte mennesker de er uenige med å snakke. Grunnen er at de påberoper seg å bli krenket eller såret av et budskap. Det topper seg i såkalt scenenekt, «no platforming», med vold mot og utstøtelse av forelesere.
Før var venstresiden opptatt av klasse og økonomisk ulikhet. Men på 2010-tallet har din identitet blitt viktigere. Det handler ikke lenger om nasjonal bakgrunn, om du er fattig eller rik, men om hudfarge, kjønn og seksuell legning.
Det fikk kommentator Frank Rossavik merke denne uken, da han i Aftenposten som skrev om den radikale amerikanske kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez og identitetspolitikk. Om Ocasio-Cortez skrev han at hun «kan bli litt mye».
Det førte til flengende kritikk på Twitter.
Når Frank Rossavik er sliten etter å ha hørt damer mase om klima, menneskerettigheter og økonomisk omfordeling, slapper han av med en deilig tale av Jimmie Åkesson. pic.twitter.com/mz7ZBEOIEp
— Eivind Trædal (@eivindtraedal) July 16, 2019
Kvinne, ung, brun vennligst kjenn din plass! Hilsen mann, gammel, hvit @Aftenposten 🤮Alexandria Ocasio-Cortez kan bli litt mye | Frank Rossavik https://t.co/gPPdpUreCl
— Tharan Åse Fergus (@sykkeldama) July 16, 2019
Dagen etter ga Rossavik selv etter for presset og beklaget teksten.
https://www.facebook.com/frank.rossavik/posts/2302408783342482
Men som flere har påpekt på sosiale medier, er det ikke noe spesielt med formuleringen. Hadde noen brukt den om en hvit mann, ville knapt noen på Twitter hevet øyelokkene. Når det skaper slike reaksjoner er det fordi Ocasio-Cortez har latinamerikansk bakgrunn og er en av Trumps argeste kritikere.
Problemet med reaksjonene er selvsagt ikke at noen er uenige med Frank Rossavik, men at Ocasio-Cortez på denne måten skjermes fra kritikk i norske medier, på grunn av hennes bakgrunn.
Det er en effektiv strategi. Men bare om man gir etter, slik Rossavik gjorde. Om man gjør det, kommer den offentlige debatten i Norge gradvis til å bli ødelagt.