Frank Rossavik, kommentator i Aftenposten. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
annonse
annonse

Om flere og flere gir etter for raseriet fra alle som lar seg krenke på andres vegne, vil den offentlige debatten gradvis bli ødelagt. 

Denne uken fikk vi et godt eksempel på hvordan den identitetspolitiske venstresiden vinner terreng, også i Norge.

Identitetspolitikk er en trend som kommer fra amerikanske og britiske universiteter. Studenter prøver å nekte mennesker de er uenige med å snakke. Grunnen er at de påberoper seg å bli krenket eller såret av et budskap. Det topper seg i såkalt scenenekt, «no platforming», med vold mot og utstøtelse av forelesere.  

annonse

Før var venstresiden opptatt av klasse og økonomisk ulikhet. Men på 2010-tallet har din identitet blitt viktigere. Det handler ikke lenger om nasjonal bakgrunn, om du er fattig eller rik, men om hudfarge, kjønn og seksuell legning.

Det fikk kommentator Frank Rossavik merke denne uken, da han i Aftenposten som skrev om den radikale amerikanske kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez og identitetspolitikk. Om Ocasio-Cortez skrev han at hun «kan bli litt mye».

Det førte til flengende kritikk på Twitter.

annonse

Dagen etter ga Rossavik selv etter for presset og beklaget teksten.

Jeg tar selvkritikk for tittelen på artikkelen i forgårs om Alexandria Ocasio-Cortez og identitetspolitikk, den med at…

Publisert av Frank Rossavik Onsdag 17. juli 2019

Men som flere har påpekt på sosiale medier, er det ikke noe spesielt med formuleringen. Hadde noen brukt den om en hvit mann, ville knapt noen på Twitter hevet øyelokkene. Når det skaper slike reaksjoner er det fordi Ocasio-Cortez har latinamerikansk bakgrunn og er en av Trumps argeste kritikere.

Problemet med reaksjonene er selvsagt ikke at noen er uenige med Frank Rossavik, men at Ocasio-Cortez på denne måten skjermes fra kritikk i norske medier, på grunn av hennes bakgrunn.

annonse

Det er en effektiv strategi. Men bare om man gir etter, slik Rossavik gjorde. Om man gjør det, kommer den offentlige debatten i Norge gradvis til å bli ødelagt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon