Motstanden mot vindmøller. Bildet er fra Eigersund kommune i Rogaland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Det dukker stadig opp nye lokale grupper som er mot vindkraft over hele landet, gjerne organisert via Facebook. Klassekampen har snakket med noen av disse.

I Setskog i Akershus startet Trine Borg-Heggedal gruppa «Nei til vindindustri på Setskog» i fjor, etter at det kom melding om planstart for eit vindkraftverk i nabolaget. Gruppa har 350 medlemmer, 200 av disse kommer fra selve bygda, hvor det bor kun 700 mennesker.

Denne uka startet aktivistar «Nei til vindmøller på Stad».  En av initiativtakerne er Torkjell Djupedal. Gruppa fikk 500 medlemmer på fire dagar. Kommunen har knapt 3000 innbyggjarar.

annonse

– Fra vinduet mitt ser jeg bort på Mehuken to mil unna. Turbinene er bare 60 meter høye, og er rene bagateller sammenlignet med det som kommer her, sier Djupedal.

Miljøbevegelsens bomaksjon

Det voksende opprøret mot vindkraft ligner på opprøret mot bompenger. Trine Borg-Heggedal, som også er styremedlem i den landsomfemnande organisasjonen «La naturen leve» sier debatten har endret seg det siste året:

– Folk vet mer. De ser hvordan kraftverkene tar seg ut. Forslaget til Nasjonal ramme for vindkraft har også vekket motstand. Lokalpolitikerne er i ferd med å vende seg mot vindkraften. Nå venter jeg bare på rikspolitikerne.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon