Deler av beslaget Hong Kong-politiet gjorde i en sprengstoffabrikk. Foto: Apple Daily via AP
annonse
annonse

Politiet i Hongkong sier de har avdekket en provisorisk fabrikk for fremstilling av sprengstoff. De fant også brosjyrer som støtter uavhengighet for enklaven.

En 27 år gammel mann ble pågrepet da politiet slo til mot et industribygg i bydelen Tsuen Wan fredag kveld.

– Det er snakk om et hjemmelaget laboratorium for høyeksplosiver, særlig TATP. Det er et svært ustabilt og kraftig sprengstoff. Det kan forårsake enorme skader, sier bombeekspert Alick McWirther i politiet. TATP har blitt brukt i en rekke større terrorangrep, inkludert selvmordsangrepene i London i 2005 og angrepet mot flere kirker på Sri Lanka sist påske.

annonse

McWirther sier hans folk har gjennomført minst én kontrollert detonasjon og venter å utføre flere ettersom sprengstoffet de fant er så ustabilt.

Uavhengighetsgruppe

Politiet viste også fram beslaglagte gjenstander fra aksjonen, inkludert en t-skjorte med logoen til gruppen Hong Kong National Front, som kjemper for selvstendighet for Hongkong, samt brosjyrer som kobles til de store demonstrasjonene mot myndighetene den siste tiden.

Hong Kong National Front sier på Facebook at mannen som er pågrepet, er ett av deres medlemmer, men gruppen sier den ikke kjenner til noen eksplosiver. Gruppen beskrives som marginal.

For to år siden ble to medlemmer av en annen uavhengighetsgruppe dømt til fengselsstraffer for fremstilling av eksplosiver. Den siste tiden har det dukket opp flere slike små grupper, men de har ingen bred folkelig støtte.

annonse
Avtale

Da britene ga kontrollen over Hongkong tilbake til Kina i 1997, lovet sistnevnte at byen skulle få beholde viktige rettigheter som ytringsfrihet og et uavhengig rettsvesen i minst 50 år.

Mange sier avtalen allerede undergraves av kineserne og viser blant annet til fengsling av demokratiforkjempere, diskvalifisering av fremstående politiske kandidater og bokselgende dissidenter som har forsvunnet, for senere å dukke opp i myndighetens varetekt i fastlands-Kina.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon