Pedro Sánchez nærmer seg å kunne danne ny regjering sammen med Podemos i Spania. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

Den spanske sosialdemokratiske lederen Pedro Sánchez er nærmere å kunne danne regjering etter at Podemos-leder Pablo Iglesias godtok ikke å bli statsråd.

annonse

Den spanske nasjonalforsamlingen skal neste uke stemme over om Sánchez kan fortsette som statsminister etter valget i april, da hans parti PSOE vant, men ikke fikk flertall.

PSOE har 123 mandater av totalt 350, og for å kunne danne ny regjering trenger Sánchez støtte fra de 42 parlamentarikerne til Podemos samt flere mindre regionale partier.

Men samtalene mellom PSOE og Podemos har ikke konkludert, først og fremst på grunn av uenighet om sammensetningen av regjeringen.

Torsdag sa Sánchez at han ikke ville gi Iglesias en statsråd-post på grunn av uenighet om viktige temaer, som for eksempel Catalonia.

Men fredag sa Iglesias på Twitter at han ikke trenger å bli statsråd så lenge Podemos får en tilstedeværelse i den nye regjeringen som svarer til partiets styrke, og kan nominere sine kandidater.

Sánchez ville foretrekke en mindretallsregjering med støtte fra Podemos, men Podemos har gjort det klart at de ønsker å inngå i en koalisjonsregjering med PSOE.

Om Sánchez ikke får tillit neste uke, kan det gå mot nyvalg i landet.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.