Shinzo Abe. (Yohei Kanasashi/Kyodo News via AP)
Statsminister Shinzo Abe, hans parti LDP og deres koalisjonspartner har sikret seg flertall i det japanske overhuset, men ikke nok til å endre grunnloven.

Liberaldemokratiske LDP og Komeito har så langt vunnet 69 av de 124 plassene i overhuset som var på valg søndag, og beholder dermed flertallet. Abe sier søndagens resultat og flertallet i overhuset gjenspeiler et folkelig mandat for hans politikk.

annonse

– Jeg tror folket har stemt for politisk stabilitet og vil at vi skal føre vår politikk og jobbe diplomatisk for å sikre Japans interesser, sier Abe på valgkvelden.

Resultatet er likevel ikke godt nok at statsministeren kan gjennomføre grunnlovsendringen han ønsker seg. Selv med støtte fra uavhengige medlemmer i overhuset har han ikke de to tredelene som kreves for revidere landets pasifistiske grunnlov slik at Japans væpnede styrker i fremtiden kan spille en større rolle i internasjonale konflikter. Håpet svinner dermed for at Abe kan få til dette før statsministerperioden hans utløpet i 2021.

Å endre grunnloven har allerede vist seg å være utfordrende, ettersom velgerne har vist seg å være mer opptatt av arbeidsmarkedet og økonomien.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.