Shinzo Abe. (Yohei Kanasashi/Kyodo News via AP)
annonse
Statsminister Shinzo Abe, hans parti LDP og deres koalisjonspartner har sikret seg flertall i det japanske overhuset, men ikke nok til å endre grunnloven.
annonse

Liberaldemokratiske LDP og Komeito har så langt vunnet 69 av de 124 plassene i overhuset som var på valg søndag, og beholder dermed flertallet. Abe sier søndagens resultat og flertallet i overhuset gjenspeiler et folkelig mandat for hans politikk.

– Jeg tror folket har stemt for politisk stabilitet og vil at vi skal føre vår politikk og jobbe diplomatisk for å sikre Japans interesser, sier Abe på valgkvelden.

Resultatet er likevel ikke godt nok at statsministeren kan gjennomføre grunnlovsendringen han ønsker seg. Selv med støtte fra uavhengige medlemmer i overhuset har han ikke de to tredelene som kreves for revidere landets pasifistiske grunnlov slik at Japans væpnede styrker i fremtiden kan spille en større rolle i internasjonale konflikter. Håpet svinner dermed for at Abe kan få til dette før statsministerperioden hans utløpet i 2021.

annonse

Å endre grunnloven har allerede vist seg å være utfordrende, ettersom velgerne har vist seg å være mer opptatt av arbeidsmarkedet og økonomien.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon