Japans statsminister Shinzo Abe. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Japans statsminister Shinzo Abe og hans liberaldemokratiske parti LDP forventes sammen med koalisjonspartiet Komeito å vinne valget i overhuset.

Det viser en valgdagsmåling, ifølge de statlige kringkasterne NHK og NTV.

Abes regjeringskoalisjon ligger an til å vinne flertallet av de 124 setene det kjempes om i overhuset. Totalt er det 245 seter, der omtrent halvparten blir valgt hvert tredje år.

annonse

Japanske medier publiserte prognosene etter at valglokalene stengte klokken 20 lokal tid søndag.

Ifølge NHK kommer koalisjonsblokken til å vinne 63 seter, og kan muligens også nå flertallet på to tredjedeler som trengs for å få gjennomført en grunnlovsendring.

Dersom Abe får nok seter, vil dette kunne muliggjøre målet om å endre pasifismeparagrafen i grunnloven som forbyr Japan å ha offensive militærstyrker, før hans presidentperiode slutter i 2021.

Dersom Abe vinner, vil han kunne bli sittende lenge nok til å slå rekorden til landets lengstsittende statsminister Taro Katsura, som tjenestegjorde tre ganger mellom 1901 og 1913.

annonse

Abe har vært statsminister i Japan siden 2012. Han var også statsminister og partileder i 2006–2007.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon