Huawei. Foto: Andy Wong / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Den kinesiske telekjempen Huawei har i hemmelighet hjulpet regimet i Nord-Korea med å bygge og opprettholde et mobilnettverk, ifølge Washington Post.

Avisen bygger sin sak på dokumenter en tidligere Huawei-ansatt har gitt dem tilgang til. De omfatter instrukser, kontrakter og detaljerte regneark, og viser at Huawei samarbeidet med det statseide kinesiske selskapet Panda International Information Technology Co. Ltd om prosjekter i Nord-Korea.

Partnerskapet mellom de to selskapene gjør det imidlertid vanskelig å skille ut Huaweis direkte involvering, konstaterer avisen.

annonse

Avsløringene reiser spørsmål om Huawei, som har brukt amerikansk teknologi i sine komponenter, har brutt amerikanske eksportregler ved å utruste Nord-Korea med utstyr.

Den amerikanske regjeringen har så langt ikke bekreftet opplysningene. Huawei sier i en uttalelse at selskapet ikke har noen forretningsvirksomhet i Nord-Korea, og at det følger gjeldende eksportregler, sanksjonslover og reguleringer som USA, EU og FN har innført.

Det amerikanske handelsdepartementet har siden 2016 etterforsket mulige koblinger mellom Huawei og Nord-Korea.

annonse

USA svartelistet Huawei i mai, noe som betyr at amerikanske selskaper som ønsker å bruke komponenter fra Huawei, må innhente godkjenning fra det amerikanske handelsdepartementet.

Amerikanske myndigheter beskylder kinesiske teknologiselskaper som Huawei for å stjele forretningshemmeligheter og true sikkerheten på nett. USA peker blant annet på muligheten for at selskapene kan åpne bakdører for kinesiske myndigheter.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon