Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen er et av de to skipene som skal reise til og fra Svalbard. Illustrasjonsfoto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Etter at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) forrige uke godkjente at Hurtigruten får seile under NIS-flagg i sommer, sier KrF nå at de vil ta opp saken.

annonse

Sakens kjerne er to seilaser til Svalbard, der Hurtigruten får seile under NIS (norsk internasjonalt skipsregister). NIS har ikke krav om at mannskapet på skipene har norske lønns- og arbeidsvilkår, i motsetning til det ordinære norske skipsregisteret.

Skipene skal ikke legge til kai i utenlandske havner, men de får allikevel bruke internasjonale lønns- og arbeidsvilkår på deler av turen. Røe Isaksen sa forrige uke til FriFagbevegelse at rederiet betaler norske lønninger til mannskapet om bord når skipet seiler langs norskekysten. Sjøfartsdirektoratet har fastslått at et lignende seilas i fjor brøt med regelverket.

Hurtigruten skal ha hatt planer om å flagge ut seilasene, har flere kilder opplyst til FriFagbevegelse.

– Jeg liker det svært dårlig at et selskap som utfører oppdrag på vegne av den norske stat, bruker utflagging som et pressmiddel, sier stortingsrepresentant Steinar Reiten, som også er næringspolitisk talsmann for KrF, til nettstedet.

– Jeg kommer til å ta opp denne saken på vegne av KrF så man lander en langsiktig løsning som rederiet kan leve med, samtidig som vi sikrer arbeidsplassene og norske lønns- og arbeidsvilkår i den grad det er mulig, sier Reiten videre.

Hurtigruten har imidlertid ikke ønsket å svare på om de hadde planlagt utflagging.

Sjømannsforbundet og Norsk Sjøoffisersforbund har gått med på kompromisset, men Det norske maskinistforbund er ikke enige.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.