Ny teknologi gjør det mulig blant annet å finne ut på kort tid om det er lakselus i et oppdrettsanlegg. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.

Nye metoder for vannanalyser gjør det mulig for forskere å oppdage lakselusutbrudd og fremmede arter som er på vei.

annonse

Til nå har artsmangfoldet i havet blitt undersøkt på telletokt. Nå har forskere ved Norges arktiske universitet i Tromsø tatt i bruk nye analysemetoder ved hjelp av datamaskiner med enorm kapasitet. Disse kan gi svar på det samme som tellingen, bare på kortere tid, skriver Klassekampen.

– Vi har prøvd å kartlegge sykdommer i lakseoppdrett og har gjennomført forsøk i Troms. DNA fra lakselus forteller oss hvor mye lus det er i anlegget, og telling viser at vi treffer svært presist, sier forsker Kim Præbel til avisen.

I en vannprøve kan man også lete etter andre sykdommer, virus og parasitter oppdrettslaks rammes av, noe som betyr at man tidlig kan oppdage problemer som må behandles, skriver Klassekampen.

Prøvene kan også vise hvilke arter som har vært i området, og i et vassdrag kan for eksempel prøvene vise hvordan næringsgrunnlaget er.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.