Fra januar til juli var det 1835 bilbranner i Sverige. Her ved Frölunda torg i Gøteborg. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix

På under en uke har to unge menn blitt knivdrept i sentrale Gøteborg. Aftonbladet har loddet stemningen blant folk i gatene.

Avisen har snakket med mennesker som jobber og oppholder seg i sentrum, slik som drosjesjåfører og dørvakter. De tegner et bilde av en bykjerne i forfall.

– Narkotika selges helt åpenlyst. Forleden så jeg en langer som forsøkte å selge hasj til 14-åringer fra Gothia Cup. Det er pinlig, sier dørvakten Johan.

Han forteller at turister klager fordi de blir tilbudt narkotika. Turistene er sjokkerte over virkeligheten som møter dem i Sveriges nest største by.

Imad El-Saneh har kjørt drosje i byen siden 1992. Han har merket seg endringene:

– Det har blitt mye verre enn på 90-tallet. Det er mer folk, mer narko og folk bryr seg mindre om hva de gjør.

Han etterlyser mer politi:

– Før kunne man se hvordan politiet patruljerte og stoppet folk som gikk med et ølglass i hånden. Det skjer ikke lenger. Jeg ser sjelden politi til fots, de sitter i bilene sine.

Han forteller om kunder som har blitt ranet, og mener politi i gatene er det eneste som kan hjelpe. Men det svenske politiet er i dyk krise, de sliter med svak rekruttering og mange som slutter. Lønnen er dårlig og arbeidsforholdene elendige. Og frustrasjonen er stor i politikorpset.

Les også: Myndighetene i flere land advarer turister mot å besøke Sverige

Unngår sentrum

Før gjaldt det forstedene, når man snakket om «no go»-soner eller lignende. Nå er selve bykjernen blitt så ille at menge velger å holde seg unna. 34 år gamle Frida Eriksson bor i sentrum, hun har blitt forsiktig:

– Jeg er mye mer redd. Neste gang er det min eller mine nærmeste som havner i trøbbel, og blir ranet eller voldtatt.

20 år gamle Michail Ngibun tør ikke snakke med ukjente:

– Kommer noen fram til meg for å prate så svarer jeg ikke, jeg går bare videre. Om det står en gjeng på fortauet krysser jeg gaten.

Har ikke ressurser

Politiets pressetalsmann Thomas Fuxborg sier det fine været og Gothia Cup har skylden:

– Det er ungdommer fra Gæteborg som kommer inn til sentrum i stort antall. Det er ikke deltagere i Gothia Cup som lager bråk.

Han sier ungdommene kommer inn til byen fordi det er mange tjejer och killar, og det er morsomt med mye folk. Men han innrømmer at det har skjedd en endring:

Når jeg begynte på 80-tallet hadde vi fotpatruljer, kanskje 8-10 stykker, som gikk i sentrum. Men vi er ikke helt der i dag. Vi mangler de politimessige ressursene som er nødvendig for å patruljere til fots.