Sol og sommer i Kragerø. Årets sommer kan fortsatt ikke skilte med noen tropenetter, men til helgen tror meteorologene at den kommer i Sør-Norge. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Finnmark var svært nær med å stikke av med landets første tropenatt natt til onsdag, men Båtsfjord kom «bare» opp i 19,5 grader.

annonse

Til helga kan det bli tropenatt – men da blir det i så fall i Sør-Norge. For Båtsfjord er nok toget gått for denne gangen, for til helgen kan temperaturen falle helt ned til 6–7 grader.

Meteorologene tror altså at årets første tropenatt vil komme lenger sør. På Twitter skriver de at det er på kysten det oftest måles tropenetter, selv om makstemperaturen på dagen gjerne er høyest i innlandet.

For å bli klassifisert som tropenatt i Norge, må temperaturen ikke være lavere enn 20 grader.

På fyrstasjoner med sjø på alle kanter vil høy sjøtemperatur nemlig medføre at lufttemperaturen ikke synker så mye gjennom natten, som den gjør i innlandet. Dette kan være tilstrekkelig til at grensen på 20 varmegrader ikke underskrides.

I fjor sommer ble det registrert tropenetter i fleng, og den varmeste tropenatten fant sted 19. juli ved Makkaur fyr i Finnmark. Da ble minstetemperaturen målt til 25,2 grader.

Færder fyr i Vestfold er registrert med flest tropenetter. I år venter vi fortsatt på at tropenatten skal komme, og nærmest har altså Båtsfjord vært – også det i Finnmark.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.