Sol og sommer i Kragerø. Årets sommer kan fortsatt ikke skilte med noen tropenetter, men til helgen tror meteorologene at den kommer i Sør-Norge. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Finnmark var svært nær med å stikke av med landets første tropenatt natt til onsdag, men Båtsfjord kom «bare» opp i 19,5 grader.

Til helga kan det bli tropenatt – men da blir det i så fall i Sør-Norge. For Båtsfjord er nok toget gått for denne gangen, for til helgen kan temperaturen falle helt ned til 6–7 grader.

Meteorologene tror altså at årets første tropenatt vil komme lenger sør. På Twitter skriver de at det er på kysten det oftest måles tropenetter, selv om makstemperaturen på dagen gjerne er høyest i innlandet.

annonse

For å bli klassifisert som tropenatt i Norge, må temperaturen ikke være lavere enn 20 grader.

På fyrstasjoner med sjø på alle kanter vil høy sjøtemperatur nemlig medføre at lufttemperaturen ikke synker så mye gjennom natten, som den gjør i innlandet. Dette kan være tilstrekkelig til at grensen på 20 varmegrader ikke underskrides.

I fjor sommer ble det registrert tropenetter i fleng, og den varmeste tropenatten fant sted 19. juli ved Makkaur fyr i Finnmark. Da ble minstetemperaturen målt til 25,2 grader.

Færder fyr i Vestfold er registrert med flest tropenetter. I år venter vi fortsatt på at tropenatten skal komme, og nærmest har altså Båtsfjord vært – også det i Finnmark.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon