Til nå i 2019 er det solgt flere rabiesvaksiner fra grossist enn i hele 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Etter at en kvinne i 20-årene døde av rabies i vår, har flere tatt rabiesvaksine. Hittil i år er det solgt flere rabiesvaksiner enn i hele 2018, skriver NRK.

Mens det ble solgt 13.680 doser i fjor, er tallet så langt i år på 14.394 doser, ifølge Farmastat.

I mai døde Birgitte Kallestad på Førde sykehus etter å ha blitt bitt av en valp på Filippinene. Kallestad ble syk en tid etter at hun kom hjem til Norge. Den dødelige virussykdommen overføres via kroppsvæske, normalt som følge av bitt. Kvinnen var ikke vaksinert.

annonse

– Vi får fortsatt flere henvendelser enn tidligere, både før og etter reise. Rabies er en sykdom som har en god behandling dersom man starter rett etter man blir smittet, så det at folk er mer bevisste, er positivt, sier lege Niemi Eide ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Oppmerksomheten rundt dødsfallet var stor, og kort tid etter meldte reiseklinikker om at flere enn normalt tok kontakt om vaksinasjon. Det gjør folk fremdeles, ifølge lege Gunnar Halse ved Reiseklinikken. Han sier de har rundt 15 henvendelser i måneden angående rabies.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon