Tidligere spesialforsker Robert Mueller fastholdt under en kongresshøring onsdag at president Donald Trump gjentatte ganger forsøkte å stikke kjepper i hjulene for hans etterforskning. Trump hevder selv at Muellers rapport renvasker ham for anklagene om dette. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

President Donald Trump gjorde onsdag sitt beste for å undergrave tidligere spesialetterforsker Robert Mueller, som stilte til høring i Kongressen.

I en tirade av Twitter-meldinger gikk Trump til angrep på Mueller og beskrev hans etterforskning som en heksejakt.

– Dette burde IKKE tillates. En rigget heksejakt, het det i en av de i alt ni Twitter-meldingene fra den amerikanske presidenten i morgentimene.

annonse

– Hvorfor bruke ikke Robert Mueller og hans bande av 18 sinte demokrater noe av tiden på å etterforske skurken Hillary Clinton og løgneren og lekkeren James Comey, het det i en annen melding, der Trump også lister opp flere andre som i hans øyne burde ha vært satt under etterforskning, inkludert Mueller selv.

– Demokrater og andre kan nå på ulovlig vis fabrikkere en forbrytelse og forsøke å hekte den på en svært uskyldig president. Og når han kjemper tilbake mot dette ulovlige og forræderske angrepet på landet vårt, da kaller de det obstruksjon. Galt!, tvitrer Trump.

Presidenten raser også mot at Aaron Zebley, Muellers høyre hånd som ledet etterforskningen fra dag til dag, var å finne ved den tidligere spesialetterforskerens side under onsdagens utspørring i Representantenes hus.

annonse

– Det var ALDRI enighet om at Robert Mueller kunne få ha en av sine mange demokratiske Aldri-Trump-advokater ved sin side for å hjelpe seg med svarene. Dette ble helt spesifikt IKKE tillatt, og jeg ville ALDRI ha gått med på det. Dette er uten sammenligning de største heksejakten i USAs historie, lyder en annen av Trumps Twitter-meldinger.

Mueller: Trump kan straffeforfølges når han går av

Robert Mueller fastholder at Donald Trump forsøkte å hindre hans etterforskning og mener at han kan straffeforfølges når han går av som president.

Onsdag møtte Mueller til høring i Representantenes hus i Kongressen for å svare på spørsmål om sin 448 sider lange rapport om Russlands forsøk på å påvirke valgutfallet i Donald Trumps favør i 2016.

Mueller ønsket egentlig ikke å stille til høring, men fikk ikke noe valg. Mandag ventet en rekke kritiske spørsmål både fra demokrater og republikanere, først i justiskomiteen og deretter i etterretningskomiteen.

Seansen, som var ventet å ta minst fem timer, ble direkteoverført på amerikansk fjernsyn, og mange ventet spent på nye avsløringer om hva som ble avdekket under granskingen av Russlands innblanding da Donald Trump ble valgt til president.

annonse
Trump hindret

Ved Muellers side under utspørringen satt hans nære medarbeider Aaron Zebley, som ledet granskingen fra dag til dag.

Mueller innledet utspørringen med å gjenta konklusjonene fra sin rapport, blant annet Russland på systematisk vis forsøkte å påvirke presidentvalget.

Lederen i justiskomiteen, demokraten Jerry Nadler, gikk deretter rett på sak og viste til at Trump gjentatte ganger har hevdet at Mueller-rapporten renvasker ham fra anklagene om å ha stukket kjepper i hjulene for etterforskningen.

– Det er ikke i tråd med hva som står i din rapport, er det vel, ville Nadler vite.

– Nei, lød Muellers korte svar.

Kan straffeforfølges

– Stemmer det at presidenten kan straffeforfølges for dette etter at han har gått av, ville Nadler vite.

– Det stemmer, sa Mueller.

Stemmer det at presidenten forsøkte å få deg sparket da du fant beviser for at han forsøke å hindre etterforskningen, ville demokraten Ted Deutch vite.

– Det er det som står i rapporten, og jeg står ved den, svarte Mueller.

Kritikk fra republikanere

Flere republikanere i justiskomiteen gikk hardt ut mot Mueller under høringen i justiskomiteen, blant dem Louie Gohmert fra Texas.

Gohmert anklaget Mueller og hans etterforskere for å nære et hat til Trump, for å ha vært ute etter presidenten og for ville skade ham ved å la etterforskningen trekke i langdrag.

Mueller kommenterte ikke anklagene, men understreket kort at han var mer enn villig til å svare på eventuelle spørsmål Gohmert måtte ha.

Republikaneren John Ratcliffe kom også med krass kritikk av Mueller og hevdet at premisset for hans etterforskning var at Trump var skyldig inntil det motsatte ble bevist.

Alvorligste
annonse

Mueller brukte nærmere to år på sin gransking og kom til samme konklusjon som amerikansk etterretning, nemlig at russiske myndigheter drev en systematisk kampanje for å sverte demokraten Hillary Clinton og sikre at Trump vant valget.

I over ett år forsøkte etterforskerne å få Trump til å forklare seg, noe han nektet.

Under onsdagens høring beskrev Mueller den russiske innblandingen som det alvorligste forsøket noensinne på å undergrave det amerikanske demokratiet.

– Trodde den russiske regjeringen at de hadde noe å tjene på at Trump vant, ville demokraten Zoe Lofgren vite.

– Det gjorde de, svarte den tidligere spesialetterforskeren.

Etterforskerne fant ikke bevis for at Trumps valgkampmedarbeidere aktivt samarbeidet med russerne om dette, men konkluderte med at Trump ved minst ti anledninger forsøkte å stikke kjepper i hjulene for Muellers etterforskere.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon