Leder i Norsk Redaktørforening Arne Jensen mener opphevelsen av kjennelsen er den første av sitt slag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
annonse
annonse

Etter anke fra Norsk Redaktørforening (NR) har Borgarting lagmannsrett opphevet en kjennelse om lukkede dører i et allerede avholdt fengslingsmøte.

Generalsekretær Arne Jensen mener at opphevelsen av kjennelsen er den første av sitt slag.

– Dette er en viktig avgjørelse for oss, både fordi den kan ha praktiske konsekvenser i denne konkrete saken, men også fordi den legger prinsipielle føringer for senere saker, sier Jensen.

annonse

Kjennelsen fra Oslo tingrett gjaldt to menn som i mai ble siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette. De to siktede skal ifølge påtalemyndigheten ha gått til angrep på broren til ektemannen til et kvinnelig familiemedlem

De siktede ble først varetektsfengslet 9. mai, og deretter for fire nye uker under et lukket fengslingsmøte 23. mai. Den forlengede fengslingen ble begrunnet i gjentakelsesfare, men i kjennelsen om å lukke fengslingsmøtet er det imidlertid etterforskningshensyn som er oppgitt som begrunnelse, i tillegg til represalier for de involverte.

Etter en henvendelse fra Document.no , som hadde en journalist (Øyvind Thuestad, red. anm.) til stede i retten, anket NR avgjørelsen på vegne av mediene. Foreningen mente tingrettens begrunnelse om lukkede dører ikke oppfylte lovens krav, og at det var viktig å få fastslått.

Nå har Borgarting lagmannsrett tatt anken til følge og opphevet kjennelsen.

annonse

Lagmannsretten viser til at tingretten ikke har vært konkret i sin begrunnelse, og at referatbegrensninger, som er et mindre inngripende tiltak, ikke har blitt vurdert. I kjennelsen vises det også til at problemstillingen i straffesaken, som er æresvold, må antas å ha en særlig offentlig interesse.

(Les Øyvind Thuestad kommentere dommen hos Document.)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon