General Khalifa Haftars tale. Foto: Skjermdump.
annonse
annonse

Den libyske opprørsgeneralen, Khalifa Haftar, hevder at styrkene hans snart vil ta kontroll over hovedstaden i det nordafrikanske landet.

Haftar kom med beskjeden i en tale til det libyske folket i på TV på onsdag. På tross av at Haftars offensiv mot Tripoli har møtt stor motstand og gått veldig tregt, mener han at slutten av borgenkrigen nå nærmer seg slutten.

Han kalte styrkene til sine motstandere for «terrorister» og hevdet at seiersflagget snart vil vaie over byen.

annonse

– Vi oppnådde en seier over terroristene, deres støttespillere og alle som har tatt opp våpen mot sivile – for å gjøre Tripoli til en trygg by for innbyggerne, sa han.

Fastlåst situasjon

Som leder av opprørsgruppen Libyan National Army (LNA) basert i byen Tobruk i øst-Libya, lanserte Haftar en offensiv mot setet til den FN-anerkjente regjeringen – Government of National Accord (GNA) – i Tripoli, 4. april tidligere i år.

Haftar ga den gang utrykk for at offensiven ville være ferdig relativt fort, men generalens styrker møtte tøffere motstand enn forventet, og har enn så lenge ikke klart å bryte igjennom byen sørlige forsvar.

annonse

Les også: Libya: Militærdiktatur eller langvarig kaos

Opprørsgeneralen har gjentatte ganger ignorert anmodninger fra FN om å inngå en våpenhvile og har beordret sine styrker til å fortsette offensiven.

Dødelig konflikt

Kampene har til nå etterlatt minst 1000 mennesker døde, mer enn 5750 sårede, og drevet over 100.000 mennesker på flukt, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Mens LNA og general Haftar er offentlig støttet av De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia, Egypt og Frankrike, er GNAs hovedstøttespillere Tyrkia og Qatar.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon