FN-bygningen i New York. Illustrasjonsbilde, Shutterstock.
annonse
annonse

FNs økonomiske og sosiale råd vedtok 23. juli  en resolusjonstekst hvor «Israels okkupasjon» fremstilles som «en hovedhindring for palestinske kvinner og jenter med å få oppfylt sine rettigheter».

Bare USA og Canada stemte imot. En del land avsto fra å stemme, men Norge stemte for, sammen med land som Iran, Saudi-Arabia og Jemen. I resolusjonen får Israel all skyld for den vanskelige situasjonen palestinske kvinner befinner seg i.

– Resolusjonen ignorerer fullstendig hvordan palestinske kvinners rettigheter blir påvirket av deres egne myndigheter (…), den nevner heller ikke hvordan kvinner blir diskriminert mot i det patriarkalske palestinske samfunnet, skriver UN Watch. De skriver videre:

annonse

– FN når nye høyder av absurditet ved å ensidig kritisere Israel for brudd på kvinners rettigheter, uten å nevne at Iran holder kvinnerettsaktivisten Nasrin Sotodeh fengslet, og forkjempere for kvinners rettigheter fengsles og tortureres i Saudi-Arabia.

– Når man har Iran, Saudi-Arabia og Jemen blant rådsmedlemmene i FN som anklager Israel for å bryte mot kvinners rettigheter, er det som et absurd teater.

Med Israel for fred (MIFF) har også skrevet om saken. De nevner journalist Åshild Eidem, som har skrevet om situasjonen for kvinner på Gaza-stripen i boken Spillet om Gaza.

– Gazas strafferett diskriminerer kvinner på en rekke områder. For eksempel er strafferammen for utroskap to år for kvinner og seks måneder for menn. Menn kan dessuten bare straffes dersom handlingen blir begått utenfor ekteparets hjem, mens kvinner kan straffes uansett hvor handlingen skjer, skriver Eidem.

annonse

–  Et annet eksempel er voldtektssaker: Dersom voldtektsmannen går med på å gifte seg med offeret, slipper han straff.

Familivold er heller ikke straffbart, og 60 prosent av kvinnene i Gaza ble utsatt for vold av sine ektemenn i 2011. MIFF avslutter slik:

– For en skam av Norge å stille seg i ledetog med land som har tilsvarende situasjon for kvinner i ensidig fordømmelse av Israel.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon