Det er rimelig å anta at behovet for litium til batteriproduksjon vil øke kraftig i årene fremover. I dag utvinnes litium hovedsakelig under saltsjøer i Sør-Amerika.
Det finnes imidlertid også litium bundet i bergarten pegmatitt som vi har i Europa. I 2010 formulerte EU et strategidokument om bedre betingelser for utvinning av mineraler.
Europeiske politikere ønsker en egen batteriindustri der de har kontroll med hele verdikjeden. Ettersom prisen på litiumkarbonat med batterikvalitet de siste fem årene har steget fra 5000 dollar til over 16000 dollar per tonn, vil utvinning i Europa nå være lønnsom.
Les også: Hvorfor vil ikke markedet investere i det grønne skiftet?
De store bilprodusentene ønsker også å sikre seg egne råstoffreserver. Disse vil produsere batterier med mindre kobolt og mer litiumhydroksid. Sistnevnte stoff kan enklere fremstilles av Europas faste bergarter enn av den søramerikanske saltlaken som er forurenset av magnesium. Prosjekter i Portugal, Serbia og Sverige er allerede igangsatt.
Rundt nasjonalparken Serra da Estrela i fjellandskapet i det nordøstlige Portugal har prøveboringer startet. Årer i fjellet her inneholder rundt en prosent litium. Det planlegges flere hundre meter dype dagbrudd med diameter på nesten en kilometer, men nå har lokalbefolkningen begynt å røre på seg ledet an av en tysker som slo seg ned der som olivenbonde for 30 år siden. Sammen med en tysk programmerer vil han sørge for at hver eneste velger blir underrettet om hva som foregår før valget til høsten.
Les også: Ildrødt bompengeopprør mot grønne byplaner
Lisensene deles imidlertid ut fra sentralt hold i Lisboa så det er nok fare for at det er forbi med den økoturismen området tidligere har satset på. Naturinngrepene er såpass store at de kan minne om utbyggingen av vindturbinanlegg i Norge. Det skal forøvrig også være en del pegmatitt i Norge. Jeg vet ikke om den inneholder utvinnbar litium, men hvis så er tilfelle kan vi nok si farvel til mer uberørt natur i det grønne skiftes navn.