Arkivfoto fra et sommervarmt Bergen: Marianne Løvland / NTB scanpix
annonse
annonse

Temperaturrekorden i Bergen ble grundig slått fredag ettermiddag. Den nye varmerekorden i byen er på 32,8 grader. Samtidig er det målt tropedag i 14 fylker.

Rekorden ble satt klokken 14.17 ved Meteorologisk institutt på Florida. Ifølge TV 2 steg temperaturen raskt i videre og fredag ettermiddag var den oppe i 33,3 grader.

Den gamle rekorden ble satt 27. juli i fjor og var på 32,2 grader.

annonse

Det har vært en varm dag over store deler av landet. Meteorologene melder fredag ved 17-tiden at det er målt tropedag, altså over 30 grader, i hele 14 av 18 fylker. Fylkene som ikke har hatt tropedag fredag, er de to nordligste og de to sørligste fylkene i landet.

Det ligger an til ny varmerekord i Trøndelag denne helgen

Trøndelags varmerekord på 35 grader ryker trolig søndag. Hele landet får en svett helg, bortsett fra Finnmark som må forberede seg kjøligere dager enn normalt.

Tre fylker målte minst 30 grader midt på dagen fredag.

annonse

– Vi målte 31,4 grader i Kongsvinger i Hedmark, 30,5 grader i Bergen i Hordaland og 30 grader i Vats i Vindafjord i Rogaland, meldes det fra Meteorologisk institutt.

Statsmeteorolog Pernille Borander kan likevel ikke love de høyeste temperaturene.

– Det blir varmt, og vi følger med, men jeg tror ikke vi får noen nye rekorder denne fredagen.

Søndag

Heller ikke torsdag ble det nye varmerekorder i Norge. Der var imidlertid Kotsøy i Trøndelag som fikk landets varmeste dag med 34,3 grader.

– Det er spesielt i Trøndelag det er størst utsikt til nye rekorder framover. Fylkesrekorden her er 35 grader, og det er gode muligheter for at den blir slått i løpet av helgen. Her er det flere kandidater for nye rekorder, sier Borander som mener at høydepunktet på gradestokken vil nås søndag.

annonse

På Østlandet vil eventuelle nye varmerekordene måtte komme tidligere i helgen. Allerede søndag vil det bli svalere med blant annet ettermiddagsbyger enkelte steder og vind på kysten.

8 grader

Mens folk svetter i sør må vårt nordligste fylke forberede seg på målinger under normalen i den andre enden av skalaen.

– Fra søndag og de neste dagene kan det blir temperaturer på under 10 grader og helt ned mot 8 grader. Det er kjøligere enn vanlig, sier statsmeteorologen.

Gjennomsnittstemperaturen i for eksempel Vadsø i Finnmark i juli er på 14.4.

Etter helgen er varmen over for denne gangen. I starten av neste uke vil kaldere luft fra nord gjøre at temperaturen synker betraktelig over hele landet.

Varmerekord i Bergen

Temperaturrekorden i Bergen ble slått fredag ettermiddag. Den nye varmerekorden i byen er på 32,8 grader.

Rekorden ble satt klokken 14.17 ved Meteorologisk institutt på Florida, skriver Bergens Tidende. Ifølge avisen steg temperaturen raskt i minuttene etter klokken 14.

annonse

Den gamle rekorden ble satt 27. juli i fjor og var på 32,2 grader.

Det har vært en varm dag over store deler av landet. Tre fylker målte minst 30 grader midt på dagen fredag, blant annet Kongsvinger med 31,4 grader og 30 grader i Vats i Vindafjord, ifølge Meteorologisk institutt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon