Språkloven sier at begge målformer skal være representert med minst 25 prosent. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
annonse
annonse

Ni av ti universiteter er langt unna å oppfylle kravet om bruk av begge målformer. Verst står det til med nynorskbruken ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Det viser ferske tall fra Språkrådet, skriver Khrono.

Språkloven sier at begge målformer skal være representert med minst 25 prosent. Når det gjelder kategorien lengre tekster, ligger Universitetet Sør-Norge (USN) på 15 prosent. Men på nettsider og i sosiale medier er andelen helt nede i henholdsvis 2,1 og 2,6 prosent.

annonse

Det finnes ingen gode unnskyldninger for den språklige svikten, sier USN-rektor Petter Aasen.

– Men det finnes noen forklaringer. Vi er under et dobbelt press fra myndighetene med kravet om 25 prosent nynorsk og å ta vare på norsk fagspråk samlet sett, samtidig som vi blir oppfordret til å styrke de engelskspråklige tilbudene, sier rektoren.

Universitetet i Bergen har en nynorskandel på nettsidene på 23,1 prosent og på 27,9 prosent i sosiale medier. Utenom dette har universitetene en nynorskandel på under 10 prosent på nettsidene sine. Det betyr at bare ett av ti universiteter er i nærheten av å innfri lovkravene til veksling mellom målformene, skriver Khrono.

annonse

Oslo Met er det eneste universitetet som ikke har rapportert tall for språkbruk.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon