Foto: Alex Brandon / AP Photo / NTB scanpix

Guatemala har signert en avtale med amerikanerne om å begrense antall mellomamerikanere som søker asyl i USA, ifølge president Donald Trump.

Avtalen betyr at Guatemala skal anses som et trygt tredjeland for asylsøkere, og at mennesker som passerer Guatemala på vei nordover, må søke om asyl der i stedet for ved USAs grense.

Kommer de til USA for å søke asyl, uten å ha søkt asyl i Guatemala på veien, vil de i henhold til avtalen bli sendt tilbake til Guatemala.

Den såkalte «trygt tredjelands-avtalen» omfatter blant annet asylsøkere fra land som El Salvador og Honduras. Målet med avtalen er å dempe strømmen av migranter som krysser gjennom Mexico på vei til USA.

Trusler og press

USA og Guatemala har forhandlet om en slik avtale i flere måneder, men onsdag truet Trump med å innføre toll eller andre straffetiltak mot Guatemala dersom landet ikke gikk med på en avtale.

– Vi vil innføre toll, eller vi gjør noe annet. Vi vurderer å gjøre noe svært alvorlig mot Guatemala, sa han onsdag. Foruten toll truet han med både reiseforbud, avgifter på penger migranter sender hjem eller andre tiltak.

Men fredag var tonen en annen da han hyllet Guatemala og sa at «nå har Guatemala en venn i USA, i stedet for en fiende».

Som en del av avtalen sa Trump at USA skal øke antall midlertidige visum til guatemalanere som får komme til USA for sesongarbeid i landbruket.

Guatemalas president Jimmy Morales forsvarer avtalen og sier at den gjør at landet unngår «drastiske sanksjoner, mange av dem med det mål å skade økonomien vår kraftig, som skatt på pengene vår brødre sender hjem hver dag, toll på vår eksport og reiserestriksjoner».

Stanset av høyesterett

Det er imidlertid uklart når og hvordan den nye asylavtalen eventuelt skal tre i kraft.

Guatemalas grunnlovsdomstol har i tre kjennelser fastslått at regjeringen ikke kan inngå en slik avtale med USA uten godkjenning av nasjonalforsamlingen.

Guatemalas regjering kunngjorde avtalen fredag, men uten å kalle den en «trygt tredjelands-avtale». I stedet kaller de den en samarbeidsavtale for å vurdere søknader om beskyttelse.

Ikke trygt tredjeland

Kritikere av avtalen sier at Guatemala på ingen måte kan anses for å være et trygt tredjeland for asylsøkere.

De samme forholdene som tvinger salvadoranere og honduranere til å flykte fra sine land, hersker også i Guatemala.

Også der herjer kriminelle gjenger som presser folk, blant dem migranter på vei igjennom, til å arbeide for dem, fattigdom, arbeidsløshet og en langvarig tørke.

Guatemala har heller ikke ressurser eller systemer for å ta seg av asylsøkere, gi dem husly, utdanning eller arbeidsmuligheter.

Ondskapsfull og umoralsk

Avtalen blir fordømt av menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International. Amnesty kaller ethvert forsøk på å tvinge familier eller individer til å søke trygghet i Guatemala, opprørende.

Også demokraten Eliot Engel, som er leder for utenrikskomiteen i Representantenes hus, fordømmer avtalen og kaller den ondskapsfull, umoralsk og ulovlig.

– Guatemala er rett og slett ikke et trygt land for flyktninger og asylsøkere, slik loven krever, sier han.

Tjenestemenn i departementet for indre sikkerhet sier at de forventer at avtalen blir ratifisert, og at den kan tre i kraft i august.

Ministeren for indre sikkerhet, Kevin McAleenan, sier at avtalen er et ledd i et langvarig arbeid for å få Guatemala til å ta tak i smugling og migrasjon. Han advarer mot å si at landet ikke er trygt for asylsøkere.