(AP Photo/Thibault Camus)
annonse
annonse

Egan Bernal beholdt den gule ledertrøyen og er bare en sjarmøretappe unna å vinne årets Tour de France. Vincenzo Nibali vant lørdagens korte etappe.

Colombianske Egan Bernal tok fredag over den gule ledertrøyen fra franske Julian Alaphilippe, og foran lørdagens etappe fra Albertville til Val Thorens ledet han med 45 sekunder sammenlagt.

– Jeg tror ikke jeg kan ta den gule trøyen tilbake. Jeg ble slått av noen som var sterkere enn meg, sa Alaphilippe til fransk TV etter fredagens etappe.

annonse

Og Bernal viste ingen svakheter og beholdt ledertrøyen på fjelletappen lørdag. Det betyr at den 22 år gamle Ineos-rytteren kun er søndagens sjarmøretappe unna å vinne årets utgave av Tour de France.

– For å være ærlig kan jeg ikke beskrive det. Jeg kan ikke tro det, sa en overlykkelig Bernal til TV 2.

Yngste vinner siden 1909

Han blir da den første colombianeren som vinner Tour de France sammenlagt og den yngste vinneren på 110 år. Bernal er den yngste vinneren siden François Faber fra Luxembourg vant i 1909. Faber var også 22 år da han vant.

Etter rittet ble det snakket mye om Bernals lyse fremtid.

annonse

– Han er helt spektakulær. Nå skal han bare nyte det som skjer akkurat nå og ikke tenke for mye på fremtiden, sa Ineos-manager Dave Brailsford til et samlet pressekorps etter rittet.

Bernal vinner også den hvite ungdomstrøyen. Den var han i praksis sikret før lørdagens etappe.

Thomas opp på annenplass

Italienske Vincenzo Nibali vant lørdagens etappe foran spanjolene Alejandro Valverde og Mikel Landa. Bernal ble nummer fire, mens briten Geraint Thomas syklet i mål like bak, hånd i hånd med lagkamerat Bernal.

Thomas, som vant fjorårets ritt sammenlagt, klatret lørdag til annenplass i sammendraget. Han er ett minutt og elleve sekunder bak Bernal.

– Det har vært en fornøyelse å sykle med ham. Jeg ville så klart vinne, men når det er en lagkamerat som vinner, er det greit. Jeg gjorde mitt beste og ga alt, sa Thomas om Bernal.

annonse

Steven Kruijswijk fra Nederland er nummer tre sammenlagt. Han kom i mål som nummer åtte lørdag.

Alaphilippe måtte slippe

Julian Alaphilippe, som lå på annenplass i sammendraget før etappen, måtte slippe 13 kilometer før mål. Han syklet i mål som nummer 26 og falt til en femteplass i sammendraget.

Vanskelige værforhold gjorde at lørdagens avgjørende Tour de France-etappe ble kuttet fra 130 til 59 kilometer. Fredagens etappe ble dramatisk og måtte avbrytes da jordskred og kraftige haglbyger gjorde det uansvarlig å fullføre etappen da det gjensto omtrent 26 kilometer.

Avgjørelsen innebar at resultatene på toppen av etappens nest siste stigning ble stående. Ingen tildelt etappeseieren.

De norske langt bak

Ettersom det er vanlig at ingen angriper den gule sammenlagttrøyen på søndagens avsluttende etappe, vil sammenlagtlederen etter lørdagens etappe vinne årets Tour de France.

Unntaket er hvis noe svært uvanlig skjer på avslutningsetappen som går fra Rambouillet til Champs-Élysées i Paris.

I fjor var Alexander Kristoff sterkest i massespurten på Champs-Élysées. Kristoff var for øvrig en av de første som datt av da klatringen startet under lørdagens etappe, men han kom seg likevel i mål innen tidsfristen.

Kristoff og Sven Erik Bystrøm var i mål snaue 21 minutter bak Nibali. Like bak fulgte Amund Grøndahl Jansen på 153.-plass.

annonse

De øvrige norske kom seg også i mål tidsnok lørdag, der Vegard Stake Laengen ble beste norske på en 60.-plass. Odd Christian Eiking ble nummer 70, mens Edvald Boasson Hagen endte på 114.-plass.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon