Illustrasjonsbilde. Kambodsjas statsminister Hun Sen (til venstre) og Kinas president Xi Jinping håndhilser før et møte i Beijing, mandag 29. april 2019. (Madoka Ikegami / Pool Foto via AP)
annonse
annonse

Marinebasen vil gi Kina kapasiteten til å projisere militærmakt over store deler av Sørøst-Asia.

Wall Street Journal melder at Kina og Kambodsja har signert en hemmelig militæravtale, som gir kinesiske væpnede styrker eksklusive rettigheter til å bruke den kambodsjanske marinebasen Ream nær grensen til Thailand i 30 år. Pakten – som skal ha blitt undertegnet i vår – gir Kina rettighetene til å ha permanent militært personell, oppbevare våpen og legge til med større krigsskip på basen.

Den vil gi Kina store kapasiteter til å håndheve sine territoriale krav og økonomiske interesser i Sør-Kina-havet, true amerikanske allierte i Sørøst-Asia, samt øke innflytelsen over det strategisk viktige Malakka-stredet.

annonse

Ifølge Pentagon er basen en del av Beijings plan om å øke sin evne til å projisere militærmakt over hele kloden, og ser på den som kun begynnelsen av et overordnet kinesisk strategisk mål om å bygge et globalt nettverk av militære anlegg og marinebaser.

Nekter  

Både kinesiske og kambodsjanske talspersoner nekter derimot for at det finnes planer om en større kinesisk militærbase i landet.

annonse

Les også: Japan gjør comeback som en regional sikkerhetspolitisk stormakt

– Ingenting skjer. Dette er falske nyheter, sa Phay Siphan, en talsmann for kambodsjanske myndigheter på fredag.

Kina, på sin side, har tidligere nektet for at Beijing har planer om å etablere et permanent militært nærvær i Kambodsja – i en offentlig uttalelse fra forsvarsministeriet i forrige måned.

Insisterer

Amerikanerne insisterer derimot på at avtalen allerede har blitt signert, og frykter at marinebasen kan true freden i regionen på sikt.

Les også: Har USA et nytt gamechanger-våpen i stormaktskampen mot Kina?

annonse

– Vi er bekymret for at stegene som kambodsjanske myndigheter tar for å invitere utenlandske militærstyrker inn i Kambodsja kan true den regionale freden og stabiliteten, sa Emily Zeeberg, en talskvinne for USAs ambassade i landet.

Déjà vu?

En anonym australsk etterretningsperson tror at Kina raskt kommer til å militarisere basen, og at ingen kan gjøre noe med det før det er for sent – ikke ulikt utviklingen i Sør-Kina-havet.

– Vi har noen bekymringer for at Kina kommer til å bruke den samme strategien i Ream som i Sør-Kina-havet. Beijing satser på å skape nye militærbalanser på bakken før det er for sent for noen å protestere.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon