Illustrasjonsbilde. Foto: Håkon M. Larsen / SCANPIX

Varme og kalde perioder har alltid eksistert på jorden. Sveitsiske forskere har undersøkt klimaendringer de siste 2000 årene. De viser slående forskjeller i forhold til dagens globale oppvarming.

Skeptikere refererer ofte til den lille istiden eller den middelalderske varmeperioden for å relativisere den globale oppvarmingen. De sveitsiske forskerne mener at fordi slike svingninger alltid har eksistert, er den nylige globale oppvarmingen et naturlig fenomen og ikke alarmerende.

Imidlertid peker teamet rundt Raphael Neukom fra Universitetet i Bern på en betydelig forskjell i tidsskriftet «Nature»:

– I 2000 år var klimasvingningene regionalt begrensede, først nå har de funnet sted på samme tid over hele verden.

Les også: – Det er udemokratisk å kjempe mot allerede vedtatte vindmøller

Temperaturen trukket ut av trær

Forskerne brukte ifølge den tyske avisen Bildblant annet PAGES2k-databasen, som inneholder data om klimaendringer de siste 2000 årene. Temperaturene ble trukket ut fra trærne årlig, fordi deres tykkelse og tetthet endres med temperaturen, eller fra de langsomt voksende korallrevene, der endringer i vanntemperaturen kan avleses.

Resultatene til forskerne var at bortsett fra nylige hendelser, perioden for 150 år siden, fant de ikke noen bevis for kalde eller varme faser som skjedde rundt hele kloden på samme tid.

Forfatterne av studien nevner den lille istiden fra 1400- til 1800-tallet. På 1400-tallet hersket de laveste temperaturene i det sentrale og østlige Stillehavet, på 1600-tallet i nordvestlige Europa og sørøst i Nord-Amerika og på 1800-tallet i andre deler av verden.

Geografiprofessor Scott George ved University of Minnesota mener imidlertid at det noen ganger er vanskelig å sammenligne gamle kalde- og varmefaser med hverandre. Årringer i trær kan for eksempel ikke pålitelig fremstille en veldig langsom klimaendring som ville strekke seg over flere århundrer, mener han.