Anniken Huitfeldt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
annonse
annonse

Leder av utenrikskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt, får EU-stjerner i øynene når hun snakker om EØS-avtalen.

Dagbladet har en debatt gående om Norge bør være med i EØS-samarbeidet. Det er SV, Rødt og SP som står på barrikadene i norsk politikk om å reforhandle eller også gå ut av EØS-avtalen i sin nåværende form.

Les også: Derfor bør Norge ut av EØS-avtalen

annonse

For Anniken Huitfeldt er medlemsskap en selvfølge. Hun hadde nok helst sett at Norge var fullverdig medlem i EU også. Det er greit nok. Men det hun ikke snakker noe om er mulighetene vi har til å reforhandle avtalen. Norge sitter med svært sterke kort på hånda, da EU trenger oss mer enn hva vi trenger dem.

Det er slett ikke umulig å reforhandle en dårlig avtale når styrkeforholdet er slik. Donald Trump har bevist dette mange ganger allerede. Hvis Norge hadde hatt politikere som satte nasjonen og nasjonens innbyggere først, så ville vi kunne ha gjort det samme. Dessverre har vi ingen Donald Trump i Norge, vi har ikke engang politikere som setter Norges interesser først.

En patriotisk leder med nasjonens beste i bakhodet, kunne med et dyktig lag ha reist til Brussel og lagt frem strenge og rettferdige krav på vegne av oss alle. Krav hvor absolutt selvråderett var en selvfølge. Det er ikke vanskeligere enn det. Har man vilje, mot og dyktighet, så får man slikt noe til.

Men når nasjonen sliter med en gjeng nikkedukker som får stjerner i øynene bare man nevner EU, så er vi langt unna å kunne lykkes med noen reforhandling. Vi trenger først forhandlere som har baller nok til å kunne tvinge frem et godt resultat for nasjonen, eller som min eminente kollega, Shurika Hansen sier det: «Baller er svake, en vagina derimot er supersterk». Gjerne det. Kjønn er ikke avgjørende her. Forhandlingsegenskaper, patriotisme, mot og et brennende ønske om å sikre Norge best mulig utgangspunkt i enhver forhandling, er det avgjørende.

annonse

Så hvis Huitfeldt virkelig hadde ønsket det aller beste for landet, så hadde hun også ønsket å reforhandle EØS-avtalen. Slik den er i dag, så er den definitivt ikke til det beste for Norge, selv om vi har noen fordeler gjennom den.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon