Skjermbilde fra Filter nyheter.
annonse
annonse

Nettavisen Filter Nyheter har laget en kort forklaring på nyordet klimadepresjon.

Filmen er om klimaforskere som føler at de ikke blir tatt på alvor når de forteller om fremtiden.

annonse

Kjenner du deg igjen? Klimaangst rammer visst ikke bare skolebarn! #filterklima #fly #klima

Publisert av Filter Nyheter Tirsdag 16. juli 2019

Depresjon er en tilstand av følelser som på en vond og negativ måte har innvirkning  på tanker og opplevelser.

Klimadepresjon minner mye om det som før ble kalt værsjuk.

Les også: Været er slik det alltid har vært – like ustabilt og noe alle snakker om

annonse

Lidelsen har høyst hyppighet blant personer som bor sentralt i store byer. De har sitt utkomme i den tærende delen av samfunnet, og føler at alt vil bli så mye bedre om vi slutter med å utvinne olje.

Før ble det kalt ensomhet, jo tettere folk bor, jo mer alene føler de seg. De kan ha et aktivt sosialt liv, men det føles overfladisk. En blir en del av et miljø med mange bekjente og få venner. Samtaleemnene er innarbeidet og det hviler en konsensus over dem. Innledningen er som regel det som står i avisen, nå for tiden er de fulle av dommedagsprofetier og en sakte nedtelling til verdens undergang.

Les også: Sett klimafornekterne i fengsel

De som får mest gehør er klimaforskere, de kan spå været hundre år frem i tid. Så presis er ikke appen til Yr. Den kan av og til bomme i sanntid. Men de er bare meteorologer, ikke klimaforskere.

For folk som lider av værsjuke så er det lett å føle klimaendringene

I fjor var det en lang og hard vinter, i gamle dager pleide man å si at da blir det en varm sommer. Men nå kalles det «ekstremvær». I år var det en kald og fuktig vår, før sommeren endelig kom, og det er også ekstremt.

annonse

Symptomer på værsjuke

Pasienten sitter unormalt mye hjemme og ser på NRK. Fargene forsvinner og tilværelsen blir grå og fattigslig. En har lett for å gråte og se negativt på ting, de får lett dårlig selvtillit og mister troen på seg selv. De bruker mye tid på å gruble over egne nederlag, og prøver å finne årsaker til dem i fortida. Et fremtredende karaktertrekk er at de bekymrer seg veldig mye for fremtiden, og tro på at den ser bekmørk ut.

Les også: Glem flyskam, nå er det båtskam som gjelder

Fremstillingsevnen er dramatisk, og selv små værendringer oppfattes som ekstremt. De tenker eller snakker mye om været. Pasienten får ofte skyldfølelse for ting de foretar seg, slik som flyskam, kjøttskam eller båtskam. Værsjuke er ofte rastløse og føler en sterk uro. De mangler konsentrasjon, eller har vanskeligheter med å ta avgjørelser på grunn av usikkerhet om hvordan været vil bli i morgen.

Hvis du kjenner deg igjen i mange av disse beskrivelsene, lider du nok av klimadepresjon.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon