Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

I en podcast med Dagbladet-kommentator Ola Magnus Rydje, snakker stipendiat i filosofi ved Universitetet i Oslo og student i spesielt moralske spørsmål, Aksel Braanen Sterri, ut om «artsisme».

annonse

– Alle vesener som føler har interesserer, sier Sterri og viser til skandalen rundt NRK Brennpunkts dokumentar om svineproduksjon.

Han mener at landbruket og behandlingen dyr kan sammenlignes med slaveri og rasisme.

– Slik landbruket er i dag, og den manglende vekten på dyrenes interesser, avslører vi at vi diskriminerer dem og ikke tar på alvor deres interesser. Det er en form for «artsisme», sier Sterri til Nettavisen.

– Kuer er ute 4-8 uker i året, og resten står de tett i tett på bås. Da kan man tenke: Er dette et liv verdt å leve? Hva i så fall er et liv verdt å leve for en ku?, forsetter han.

Sammenligner med afrikanerslaver

Sterri stopper ikke der. Han mener dagens behandling av dyr har likheter med hvordan afrikanere ble behandlet under slavetiden.

– Vi har en historie for å diskriminere, også blant mennesker. For 200 år siden tenkte vi at afrikanere var egnet for å være slaver, nå ser vi tilbake på det med skam, argumenterer filosofistipendiaten.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.