Store nedbørsmengder førte til jordras flere steder på E39 Jølster tirsdag kveld. Her fra Vassenden sentrum. Byggefeltet i bakgrunnen er Årsetbakkane. Foto: Hallstein Dvergsdal / Firda Tidend / NTB scanpix
annonse
Det ble dramatisk for Anni Andreassen og Vidar Solhaug, som i all hast måtte evakuere da et jordras gikk ved huset deres i Movika i Førde kommune tirsdag.
annonse

– Det begynte med lyn og torden i 16-tiden. Flere meter lange sikksakk-lyn. Ett slo ned på oppsiden av huset vårt. Alt skjedde så fort, sier Anni Andreassen. Hun og samboeren Vidar Solhaug er blant de mange som har måttet evakuere etter flere jordras i Sogn og Fjordane de siste dagene.

Huset deres ligger mellom to elver i Movika i Førde kommune, like ved Sunnfjord museum.

– Elva var plutselig helt svart. Og det lå et tre og steiner over E39, sier Andreassen til NTB.

annonse

Det var da hun forsto at tiden var knapp.

– Jeg gikk inn i stua og sa: nå reiser vi.

– Kom oss ut i siste sekund

Andreassen forteller at de satte seg i bilen og kjørte. Idet de rundet hushjørnet, så de steiner komme imot seg. Jordskredet gikk i 16.30-tiden.

– Hadde vi vært 30 sekunder senere, så hadde vi ikke kommet oss derfra. Det er bare helt utrolig, vi har aldri opplevd sånt før. Det er helt forferdelig.

annonse

Paret kjørte innover mot Sunnfjord museum og forsøkte å stanse trafikken som kom imot. De tok kontakt med politi og brannvesen og ble fraktet til Førde Gjestehus og Camping.

Huset til Andreassen og Solhaug står fremdeles, men har fått store skader.

– Det er forferdelig å se. Det er vann inne i kjelleren, og det ligger massive mengder stein og trestokker på eiendommen, som blant annet har slått inn veggen på garasjen, sier Andreassen.

Fem større ras

Det gikk flere ras i Jølster kommune og Førde kommune i Sogn og Fjordane tirsdag ettermiddag og kveld. Fem av disse var store og har sperret av en rekke veier og har ødelagt flere bygg og mye infrastruktur.

E39, som er hovedveien gjennom Sogn og Fjordane, er avskåret, og en rekke mennesker er isolert som følge av dette. Statens vegvesen opplyser onsdag ettermiddag at veien ikke vil åpnes igjen for trafikk i løpet av onsdagen.

annonse

– Oppryddingsarbeidet har så vidt kommet i gang, så det er altfor tidlig å si noe om når de flomskadde veiene i Sogn og Fjordane kan åpne, sier prosjektleder drift Lars Erik Karlsen i Vegvesenet.

Det bor over 1.300 personer i området, og minst 150 personer er blitt evakuert til hotell og skoler i nærheten.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opprettholder gult farevarsel for Vestlandet.

NVE opprettholder gult farenivå for Vestlandet, fordi det er ventet flere regnbyger utover onsdagen. Det er ventet opp mot 10 millimeter nedbør i timen.

Det ventes noen skred og enkelte store hendelser kan forekomme. Faren avtar utover dagen.

– Skredfaren er størst der bygene treffer, spesielt utsatt er områder som har åpne sår i terrenget etter gårsdagens hendelser, skriver NVE i varselet.

Kraftige regnbyger forårsaket flere skredhendelser på Vestlandet tirsdag ettermiddag og kveld. Fem av skredene som gikk i Jølster i Sogn og Fjordane var av større karakter. Skredene har sperret av en rekke veier og har ødelagt flere bygg og mye infrastruktur.

Telenor melder om to brudd i fiberkabler og fem basestasjoner som er ute av drift som følge av jordskredene i Jølster i Sogn og Fjordane.

Det opplyser informasjonssjef Roald Orheim i Telenor til NTB.

– Det er to fiberbrudd i området, og fem basestasjoner er ute. Vi har lokalisert bruddene i fiberkabler, og nå i er vi i ferd med å vurdere skadeomfanget. Da vil vi se hvor lang tid det tar å reparere dette, sier informajonssjefen.

Den manglende telefondekningen gjør at mange ikke har fått kontakt med familie og venner som i områdene som er rammet av ras.

– Vi får veldig mange henvendelser fra pårørende fra hele landet som ikke får kontakt med familie, opplyste lensmann Dag Fiske i Sunnfjord lensmannsdistrikt til NTB tidligere onsdag.

Politiet leter fra luften etter en mann i 50-årene som er meldt savnet, etter at en bil ble tatt av jordskredet over fylkesvei 451 ved Årnes i Jølster.

– En mann i 50-årene er meldt savnet, og det er grunn til å tro at han kjørte bilen som ble tatt av skredet. Politiet er i kontakt med og følger opp mannens nærmeste pårørende, heter det i en pressemelding.

Politiet fikk onsdag ettermiddag bekreftet opplysningen om at en bil var tatt av raset. Politiet fortsetter søket med alle tilgjengelige ressurser, i første om gang fra luften.

– Det er fremdeles stor rasfare i området, og det må tas hensyn til sikkerheten til søkemannskapene. Det er ikke forsvarlig å sende ned dykkere eller småbåter tett på land så lenge rasfaren vedvarer, opplyser politiet.

Det ble gjort overflatesøk i området med helikopter og båt etter at raset gikk tirsdag, uten resultat. Politiet kunne da ikke fastslå om noen var tatt av skredet.

Store jordmasser i vannet gjør søket vanskelig, men vær- og lysforholdene er bedre onsdag enn tirsdag.

Mannskaper fra nødetatene, luftambulansen, redningshelikoptre, Sivilforsvaret, samt frivillige organisasjoner har vært involvert i arbeidet så langt.

Fem større ras

Raset over fylkesvei 451 var et av flere store jordras i Jølster tirsdag. Situasjonen er fremdeles uavklart, og manglende mobildekning skaper bekymring blant pårørende.

– Vi jobber nå på spreng med å skaffe oss en oversikt over situasjonen. Vi kan ikke foreta noen søk før geologer har vurdert rasområdene. De er på vei dit nå, opplyste lensmann Dag Fiske i Sunnfjord lensmannsdistrikt til NTB like før klokken 10 onsdag formiddag.

Det gikk flere ras i Jølster kommune i Sogn og Fjordane tirsdag ettermiddag og kveld. Fem av disse var av større karakter og har sperret av en rekke veier og har ødelagt flere bygg og mye infrastruktur.

Stengte veier

E39, som er hovedveien gjennom Sogn og Fjordane, er avskåret, og en rekke mennesker er isolert som følge av dette. Statens vegvesen opplyser onsdag ettermiddag at veien ikke vil åpnes igjen for trafikk i løpet av onsdagen.

Vegvesenet sier arbeidet med å rydde de ødelagte veiene har kommet i gang enkelte steder.

– Oppryddingsarbeidet har så vidt kommet i gang, så det er altfor tidlig å si noe om når de flomskadde veiene i Sogn og Fjordane kan åpne. Informasjon om dette vil vi komme tilbake med utover dagen, sier prosjektleder drift Lars Erik Karlsen i Vegvesenet.

Det bor over 1.300 personer i området, og minst 150 personer er blitt evakuert til hotell og skoler i nærheten. Flere har også evakuert seg selv til naboer og bekjente, men politiet har ennå ikke fullstendig oversikt over hvor mange dette dreier seg om.

Manglende mobilnett skaper bekymring

Rasene rammet også teletrafikken i området, noe som har medført at mange ikke har oppnådd kontakt med familie og venner som befinner seg der. Både Telenor og Telia har meldt om at flere basestasjoner er nede, noe som har gjort at store områder i kommunene Jølster, Førde og Gloppen er uten mobildekning.

Det er blitt opprettet krisetelefoner for de pårørende.

– Den manglende mobildekningen er det store problemet her, og alt må gå på nødnett, som begrenser kommunikasjonen veldig. Vi får veldig mange henvendelser fra pårørende fra hele landet, som ikke får kontakt med familie, sier Fiske.

Må kryssjekke lister

Politiet har blitt nødt til å lese opp over 150 navn på dem som er evakuert, over telefon, og kryssjekke navnene fra dem som er blitt etterlyst av pårørende.

– Det skaper masse ekstra jobb for politiet, og det skaper også selvsagt masse bekymring fra de pårørende, sier lensmannen.

Rundt 10 personer er ikke gjort rede for som følge av manglende kontakt, ifølge VG.

– Slik sett er det også vanskelig å definere hvorvidt noen er savnet eller ikke, sier Fiske.

Ambulanser ble innesperret

Flere biler ble innesperret på veiene mellom rasene. Folk som befant seg i disse bilene, ble nødt til å overnatte i bilene sine, ifølge politiet.

Tre ambulanser ble fanget inne i områdene mellom rasene.

– Det var litt hell i uhell, fordi gjennom natten har vi ikke kunnet ta oss inn med helikopter. Derfor var det bra at de befant seg inne i området, slik at folk hadde tilgang på utstyr og ambulansepersonell gjennom natten, sier Fiske.

Det ble satt inn ekstra nattferger etter at flere veier ble stengt i rasområdene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon