Et satellittbilde av skogbranner i regionen Krasnojarsk i den østlige delen av Sibir 21. juli. Foto: Roskosmos / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

President Vladimir Putin har bedt forsvaret bistå i kampen mot enorme skogbranner i Sibir. Brannene forårsaker store klimautslipp og lokale miljøskader.

Flere russiske byer er innhyllet i svart røyk, og miljøvernere har kalt brannene en økologisk katastrofe.

– Etter å ha gjennomgått en rapport fra beredskapsministeren har Putin gitt forsvarsdepartementet instruks om å bidra til slukningsinnsatsen, heter det i en pressemelding fra Kreml som onsdag ble sendt til russiske medier.

annonse

Om lag tre millioner hektar sentralt og øst i Russland sto onsdag i brann, ifølge myndighetene.

Røyken har ikke bare rammet mindre steder, men også Tsjeljabinsk og Jekaterinburg, begge byer med over en million innbyggere. Flytrafikken er også rammet.

Om lag 2.700 brannfolk jobber allerede for å slukke brannene, melder nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge forsvarsdepartementet er ti fly og like mange helikoptre sendt til Krasnojarsk-regionen, som er blant de hardest rammede områdene.

annonse

Brannene har startet i forbindelse med tordenvær og temperaturer på over 30 grader. Kraftig vind gjør at de har spredt seg raskt, opplyser russiske skogmyndigheter. De fleste brannene raser i avsidesliggende områder.

Mens aske og røyk kan gi lokalbefolkningen helseskader, bidrar CO2-utslipp fra brannene til den globale oppvarmingen. I tillegg kan røyken få is og snø i Arktis til å smelte raskere hvis islagte områder dekkes med svart aske og sot.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon