Store nedbørsmengder førte til jordras flere steder på E39 Jølster tirsdag kveld. Her fra Vassenden sentrum. Byggefeltet i bakgrunnen er Årsetbakkane. Foto: Hallstein Dvergsdal / Firda Tidend / NTB scanpix
annonse
annonse

Situasjonen er fremdeles uavklart etter at det gikk en rekke ras i Sogn og Fjordane tirsdag ettermiddag og kveld. Det er ikke meldt om savnede eller skadde.

Flere bygninger, veier og annen infrastruktur er ødelagt, og det finnes ennå ingen totaloversikt over ødeleggelsene. E39 er stengt en rekke steder mellom Førde og Skei, og europaveien er blitt skadd en rekke steder.

– Flere biler står fortsatt isolert mellom forskjellige ras, og mange har valgt å sove i bilene sine i natt, opplyser operasjonsleder Stein Rune Halleraker i Vest politidistrikt i en pressemelding onsdag morgen.

annonse

Det siste raset, som gikk over fylkesvei 451 ved Marteslåttene, ble meldt inn klokka 20.45 tirsdag kveld. Det ble da meldt om en mulig observasjon av biler og én eller flere personer i vannet. Det er blitt gjennomført søk fra helikopter og mannskaper fra båt, men det er ikke gjort funn av verken personer eller biler.

Ingen søk i rasområder

Onsdag morgen foregår det ikke noen søk i rasområdene, men situasjonen betegnes fremdeles som en pågående redningsaksjon ledet av politiet. Mannskaper fra nødetatene, luftambulansen, redningshelikoptre, Sivilforsvaret, samt frivillige organisasjoner har vært involvert i arbeidet så langt.

Politiet opplyser at et ukjent antall personer er evakuert som følge av rasene, men det er tidligere meldt om minst 150 evakuerte personer. Flere er plassert på de to evakueringssentrene som er etablert på Skei Hotel og Gjesthella Ungdomshus i Vassenden i Jølster.

annonse

Flere har også evakuert seg selv til naboer og bekjente, men politiet har ennå ikke fullstendig oversikt over hvor mange dette dreier seg om.

Nettet er nede

Rasene rammet også teletrafikken i området, noe som har medført at mange ikke har oppnådd kontakt med familie og venner som befinner seg der. Både Telenor og Telia har meldt om at flere basestasjoner er nede, noe som fører til at store områder i kommunene Jølster, Førde og Gloppen er uten mobildekning.

– Det er fortsatt utfall på telenettet i området, så det er ikke mulig å oppnå telefonisk kontakt med dem som er rammet av dette. På grunn av dette er en del personer ikke gjort rede for, men ingen personer er per nå meldt skadd som følge av hendelsene, sier Halleraker.

Politiet jobber kontinuerlig med å skaffe seg oversikt over om disse personene kan befinne seg på evakueringssentre eller andre steder i rasområdene.

Det ble satt inn ekstra nattferger etter at flere veier ble stengt i rasområdene. Ifølge Vegvesenet vil det bli foretatt en ny vurdering av om veiene kan åpnes onsdag klokken 12.

Nye søk i rasområdet i Sogn og Fjordane

annonse

Onsdag gjennomføres nye søk i rasområdet i Jølster i Sogn og Fjordane. Internett og mobilnettet er fortsatt nede, og pårørende får ikke kontakt med de rammede.

Ifølge ordfører Oddmund Klakegg (Sp) er det ikke kommet meldinger om savnede personer, men et vitne skal ha observert en bil som ble tatt av raset på sørsiden av Jølstravatnet.

– Det er gjort observasjoner av en bil, men disse har vært motstridende. Mannskaper har jobbet hardt med å finne ut om noen er savnet, sier Klakegg til NTB.

Han har vært i kontakt med flere pårørende.

– De hjelper hverandre etter beste evne og tar vare på hverandre. Mange har vært ute en vinternatt før. Jølster har blitt rammet av ras og uvær tidligere, sier han.

Både helikoptre, Sivilforsvaret og frivillige har deltatt i leteaksjoner sammen med brannvesen og politi. Klakegg beskriver situasjonen som utfordrende.

– Det har vært utfordringer med ressurser i politiet, for det har vært flere hendelser i fylket. Men mange frivillige har stått på og gjort en innsats. Folk har skjønt alvoret, sier Klakegg.

Været ser ut til å bedre seg onsdag, ifølge ordføreren.

– Det skal vi være veldig glade for. Da kan situasjonen få stabilisert seg, og vi kan få en oversikt over de materielle skadene, sier Klakegg.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon