Utvalgsleder Jørgen Randers på pressekonferansen etter overleveringen av Lavutslippsutvalgets utredning om hvordan Norge kan få ned utslippene av klimagasser. 2006. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
annonse
annonse

Det finnes en enkel løsning på klimaproblemet, en som ikke tar mye tid og som fjerner all skam.

Dette skriver Jørgen Randers i en kronikk i Aftenposten. Han mener å funnet løsningen vi alle leter etter:

– Det eneste man behøver å gjøre som ansvarlig samfunnsborger, er å stemme på parti som forplikter seg til å avslutte all bruk av kull, olje og gass på en ordnet måte fra 2020 til 2050. Deretter kan man med god samvittighet fortsette å kjøre bil, fly, kle seg pent og spise godt – fordi disse aktivitetene ikke lenger vil lede til klimautslipp.

annonse

– Realiteten er at løsningen på klimaproblemet er uhyre enkelt. Brenning av kull, olje og gass leder til utslipp av CO₂, som samler seg i atmosfæren og varmer verden. Dette kan bare løses gjennom obligatoriske fellestiltak. Utfasing av all bruk av kull, olje og gass gjennom forbud, subsidier og skatter – det vil si en sterk stat med bred oppslutning i folket.

Jørgen Randers  er professor og tidligere rektor ved Handelshøyskolen BI. Randers har vært engasjert i miljøspørsmål og forsket på klimaproblematikk i nesten 40 år. Han var medforfatter til boken Limits to Growth, som kom ut i 1972, og var et angrep på vekstfilosofien. Han har også problematisert folkevekst, særlig i den tredje verden. Han var også leder av Lavutslippsutvalget.

Randers skriver videre:

annonse

– Klimatrusselen fremstilles som noe komplisert, noe vanskelig å forstå, noe som vil kreve teknisk utvikling og hundrevis av ubeleilige tilpasninger om oppvarmingen skal holdes under pluss 2 grader. Feil, feil og feil!

– Klimaproblemet løses greit på 30 år ved ett enkelt tiltak: Planmessig utfasing av all bruk av kull, olje og gass fra 2020 til 2050.

Randers vil ikke satse på kjernekraft, det blir for dyrt. Han mener sol- og vindkraft kan erstatte olje og kull. Kostnadene blir ikke store, det holder med å øke toppskatten med 1-2 prosent, ifølge den tidligere professoren ved Handelshøgskolen BI.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon