Illustrasjonsbilde. Barnevernstjenesten i Bærum, Brynsveien 88, Bærum. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

For rundt fem år siden startet Dagbladet-journalisten Asle Hansen å dekke det norske barnevernet, det har gitt mange avsløringer om svikt i systemet.

De siste månedene har Dagbladet kunne avsløre flere saker om dårlig håndtering fra barnevernet, som den om trebarnsmoren som fikk sin førstefødte tvangsadoptert, til tross for at hun ble ansett som en god verge for sitt andre barn, eller om 13 åringen som ble satt i håndjern av politiet, fordi hun ikke vil forlate familien sin.

Men kanskje størst er saken om massiv svikt i norsk barnevern, etter Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) krevde svar fra Norge om totalt 26 barnevernssaker.

annonse

Alle disse sakene er avslørt av gravejournalisten Asle Hansen.

Ønsket å forandre barnevernet

I 2014 fikk Dagbladet-journalistene Asle Hansen og Anders Holth Johansen en oppgave av daværende sjefsredaktør John Arne Markussen som skulle «forandre norsk barnevern».

– Det startet med at plassering av barn utenfor hjem hadde økt med over 50 prosent i løpet av få år. Og det var sekkeposten manglende foreldreferdighet som sto for økningen. Det vekket nysgjerrigheten, sier Hansen til Journalisten.

annonse

Siden har han dekket en lukket og komplisert verden. Avsløringene har ledet til flere titalls saker og konsekvenser for mange involverte. Under Nordiske Mediedager i år fikk Hansen prisen for beste featuresak.

Kritisk til andre mediers dekning

Selv om Hansen skryter av flere av hans journalistkolleger i andre aviser over deres dekning av norske barnevernssaker, er han kritisk til hvordan norske medier generelt har fulgt opp EMD-saken.

– Det er ikke slik at andre norske medier ikke skriver om sakene i EMD, men det har vært sporadisk. Dette er i min bok så viktig at jeg synes det er rart at andre ikke har nærmet seg sakskomplekset i EMD mer systematisk. Vi var eneste redaksjon som dro til Strasbourg da en norsk barnevernssak var til høring i storkammeret, sier Hansen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon