Illustrasjonsbilde. Barnevernstjenesten i Bærum, Brynsveien 88, Bærum. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

For rundt fem år siden startet Dagbladet-journalisten Asle Hansen å dekke det norske barnevernet, det har gitt mange avsløringer om svikt i systemet.

annonse

De siste månedene har Dagbladet kunne avsløre flere saker om dårlig håndtering fra barnevernet, som den om trebarnsmoren som fikk sin førstefødte tvangsadoptert, til tross for at hun ble ansett som en god verge for sitt andre barn, eller om 13 åringen som ble satt i håndjern av politiet, fordi hun ikke vil forlate familien sin.

Men kanskje størst er saken om massiv svikt i norsk barnevern, etter Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) krevde svar fra Norge om totalt 26 barnevernssaker.

Alle disse sakene er avslørt av gravejournalisten Asle Hansen.

Ønsket å forandre barnevernet

I 2014 fikk Dagbladet-journalistene Asle Hansen og Anders Holth Johansen en oppgave av daværende sjefsredaktør John Arne Markussen som skulle «forandre norsk barnevern».

– Det startet med at plassering av barn utenfor hjem hadde økt med over 50 prosent i løpet av få år. Og det var sekkeposten manglende foreldreferdighet som sto for økningen. Det vekket nysgjerrigheten, sier Hansen til Journalisten.

Siden har han dekket en lukket og komplisert verden. Avsløringene har ledet til flere titalls saker og konsekvenser for mange involverte. Under Nordiske Mediedager i år fikk Hansen prisen for beste featuresak.

Kritisk til andre mediers dekning

Selv om Hansen skryter av flere av hans journalistkolleger i andre aviser over deres dekning av norske barnevernssaker, er han kritisk til hvordan norske medier generelt har fulgt opp EMD-saken.

– Det er ikke slik at andre norske medier ikke skriver om sakene i EMD, men det har vært sporadisk. Dette er i min bok så viktig at jeg synes det er rart at andre ikke har nærmet seg sakskomplekset i EMD mer systematisk. Vi var eneste redaksjon som dro til Strasbourg da en norsk barnevernssak var til høring i storkammeret, sier Hansen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.