. Foto: Hallstein Dvergsdal / Firda Tidend / NTB scanpix
annonse
Fylkesvei 451 i Jølster ble stengt under uværet tirsdag. Politiet åpnet imidlertid veien igjen, og da kom raset som tok en bil.
annonse

Fylkesveien var først stengt i samråd mellom geolog og politi før politiet likevel bestemte seg for å slippe gjennom trafikk. Det bekrefter lensmann Dag Fiske i Sunnfjord overfor NRK.

Ifølge lensmannen hadde en geolog kjørt veien og gitt tilbakemelding om at den var trygg så langt han kunne vurdere.

– Da laget vi en midlertidig åpning for folk som ikke hørte til på Vassenden. Det ble åpnet, og trafikken gikk derifra. Da skjedde ulykken, sier Fiske.

annonse

En mann i 50-årene er antatt omkommet etter at en bil ble tatt av jordskredet over fylkesveien.

Undervannssøk utsatt

Onsdag ble det foretatt søk fra luften og fra båt etter den savnede mannen, men uten funn. Det er også planlagt undervannssøk etter mannen i 50-årene. Etter planen skulle søkene ha startet torsdag ettermiddag, men ROV-søkene er foreløpig utsatt, ifølge innsatsleder Simen Brænd.

Torsdag opplyste ordfører Oddmund Klakegg at de som måtte evakuere på grunn av ras og uvær, nå kan flytte tilbake til hjemmene sine.

annonse

– Jeg er stolt og imponert over frivillige og sambygdinger. Det er rørende å se at mange har gjort mye, sier han til NRK.

Onsdag startet Vegvesenet opprydningen etter flere ras på E39 og mindre veier i Jølster, og i løpet av dagen satser de på at de fleste veiene skal være åpne, sier avdelingsdirektør Svenn Finden til Firda.

Statsministeren til Førde

Statsminister Erna Solberg (H) reiser torsdag på et lenge planlagt besøk til Førde i Sogn og Fjordane. I Førde får Solberg en oppdatering om situasjonen i Jølster av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Fylkesmannen i Sogn og Fjordane.

Statsministeren kommer ikke til å gå inn i rasområdet.

Onsdag kveld fikk statsministeren en orientering på telefon om situasjonen i raskommunen av varaordfører Jakob Andre Sandal (SV), skriver VG.

– Veldig trasig

Varaordføreren beskriver overfor NTB noen hektiske døgn. Han satt hjemme da han fikk beskjeden om rasene i Jølster i Sogn og Fjordane tirsdag. Siden ordføreren var på Østlandet, var det Sandal som trådte til i hjemkommunen.

annonse

Innbyggerne i områdene som ble rammet av ras, var uten strøm, mobildekning og internett. Mannen som er antatt omkommet, har tilknytning til Jølster.

– Dette setter sitt preg på hele bygda. De materielle skadene kan repareres, men når det er snakk om menneskeliv, blir det ekstra tungt. Det er veldig trasig, sier Sandal.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon