Collage. Boris Johnson (t.v.) og Guy Verhofstadt. Foto: Scanpix.
annonse

En høytstående EU-representant sier at unionen ikke kommer til å la seg true til å forandre standpunkt i Brexit-forhandlingene av Storbritannias nye statsminister, Boris Johnson.

I et leserinnlegg i den britiske avisen The Guardian skriver EU-parlamentets Brexit-koordinator, Guy Verhofstadt, at samholdet mellom EUs 27 medlemsstater ikke kommer til å bryte sammen som følge av Storbritannias trusler om å forlate unionen uten avtale – en såkalt hard Brexit.

Verhofstadt mener at med mindre en utsettelse eller en tilbakekalling av Brexit finner sted, kommer Storbritannia til å krasje ut av unionen 31. oktober senere i år. Han advarer mot at en slik hendelse kan få dramatiske konsekvenser med ukjente konsekvenser – ikke bare for Europa, men også verdensøkonomien.

annonse

Les også: Brexit har blitt den viktigste skillelinjen i britisk politikk

EU parlamentarikeren sier at i takt med at den britiske regjeringen setter i gang forberedelsene for en hard Brexit, har andre europeiske regjeringer ikke noe annet valg enn å også forberede seg for det verste. Han insisterer på at EUs medlemsstater vil forbli rolige og beholde samholdet dem imellom, og at ethvert britisk forsøk på å «presse Irland» vil bli møtt av «bølger av solidaritet fra resten av EU».

Verhofstadt skriver videre at Storbritannia hører hjemme i hjertet til det europeiske prosjektet, som slåss for den regelbaserte liberale verdensordenen. Han mener at Brexit er mer enn en tragedie i møtet med en verden hvor USA og Kina konkurrerer om globalt hegemoni, og en klimakrise som konstituerer en eksistensiell trussel.

Les også: Boris, Brüssel og Brexit: Det lukter blod

Han avslutter med å si at Europa kan bli en «bastion for den frie verden» i, og at Storbritannia og EU sammen kan ble en global leder i å takle klimaforandringer og sette standarden innen global handel.

Han tror at majoriteten av britene fortsatt ønsker å se deres land som en del av EU, og mener at politikere som Nigel Farage og Boris Johnson ikke kan bryte båndet som finnes mellom Storbritannia og Europa.

annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.