Tusenvis hadde samlet seg i sentrum av Warszawa for å minnes Warszawaoppstanden for 75 år siden. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix

Polens hovedstad sto stille i ett minutt klokken 17 torsdag til minne om Warszawaoppstanden som ble innledet for 75 år siden.

Tusenvis hadde samlet seg i sentrum av byen, og over hele Warszawa stanset fotgjengere og trafikanter mens sirener lød for å minnes dem som ble drept i opprøret mot nazistene.

På Powazki-gravlunden deltok Polens president Andrzej Duda og statsminister Mateusz Morawiecki i en seremoni sammen med noen av de overlevende. Den tyske utenriksministeren Heiko Maas var også på besøk i byen for å markere dagen.

Warszawaoppstanden regnes som det største militære opprøret som fant sted i det okkuperte Europa under andre verdenskrig.

Blodbad

Den 1. august 1944 klokken 17 gikk medlemmer av den polske motstandsbevegelsen til angrep mot de tyske okkupantene. Gruppen omfattet omkring 50.000 partisaner, de fleste menn og kvinner sent i tenårene eller tidlig i 20-årene, blant dem var også speidere og barn.

Målet var å frigjøre Warszawa fra okkupasjon i forkant av at sovjetiske styrker rykket inn, for å hindre at en Sovjet-kontrollert regjering ble innsatt i Polen.

Etter 63 dagers kamper måtte imidlertid opprørerne gi tapt for de langt bedre utrustede tyske styrkene. De nøyaktige tapstallene er ukjent, men det antas at omkring 200.000 polakker mistet livet, de fleste av dem sivile.

Ba om tilgivelse

Store områder av Warszawa ble ødelagt i kampene. Da opprøret var slått ned, gikk de tyske okkupantene systematisk til verks for å ødelegge byen, på ordre fra Adolf Hitler.

– Jeg kom hit fordi jeg vil ære de døde og fordi jeg vil be familiene til dem som ble drept og såret, og det polske folk, om tilgivelse, sa Maas i en minneseremoni.

– Jeg skammer meg over hva som ble gjort mot deres land av tyskere og i Tysklands navn, sa han.