En isbjørn på den svært tykke sjøisen i Franz Josef Land, 22 eller 23 juni i år. Foto: Michael Hambrey

I slutten av juni satte en av verdens kraftigste isbrytere kursen for Nordpolen. De møtte så tykk førsteårs is at turen tok en og en halv dag lenger enn planlagt. Noen uker etterpå forsøkte så den norske isbryteren, Kronprins Haakon, seg på samme tur, men måtte snu da de møtte på uventet tykk pakk-is.

Den norske kapteinen hadde sett på sitt kart over førsteårsis, is som ble formet forrige høst, som under 2 meter tykk. Isen var imidlertid 3 meter tykk og det var ikke bare uventet men skulle ifølge dagens definisjon være umulig, skriver Polar Bear Science.

Les også: Norsk isbryter måtte snu nord for Svalbard, møtte «betydelig tjukkere ismasser» enn forventet

Isbjørn spesialisten, Thea Bechshoft, hadde store problemer med å forklare den tykke isen til en gruppe rike turister som hadde betalt opp til 90 000 dollar per person for turen på en russisk isbryter fra Murmansk til Nordpolen. I hennes rapport fra 24 juli i år, nevner hun ikke med ett ord den ekstremt tykke isen som den russiske isbryteren måtte ha truffet allerede mellom Svalbard og Franz Josef Land, da så tykk is ikke er uvanlig ved selve Nordpolen.

Bildet er tatt fra baugen av den russiske isbryteren, 50 Years of Victory, en gang mellom 16 og 26 juni, noe som plasserer dem i Barentshavet mellom Svalbard og Nordpolen. Foto: Dr. Thea Bechshoft.

Bechshoft får det til å høres ut som om så tykk is i Barentshavet er veldig sjeldent, men fakta er at de senere år så har så tykk is vært ganske vanlig i det området og opp mot Nordpolen. Men førsteårsis på tykkelse opp mot 3 meter i den sørlige delen av Barentshavet er uvanlig. Det forklarer også hvorfor kapteinen på Kronprins Haakon ble tatt på senga, da så tykk førsteårsis simpelthen ikke skulle være mulig i det området.