Jan Bøhler (Ap) tar politiet i forsvar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Jan Bøhler (Ap) har hatt kontakt med politiet i Oslo i snart 40 år, og mener det ikke er grunnlag for en «fuck the police»-kultur i Norge.

Jan Bøhler skriver i et innlegg i Nettavisen at norsk politi er blant verdens beste når det gjelder forebygging og nærhet. Men kriminelle gjenger saboterer muligheten for et godt samarbeid, og sprer et inntrykk av at politiet er rasistiske:

– De som har størst interesse av å tegne et bilde av et fordomsfullt stigmatiserende norsk politi og gjøre dem til fienden, er kriminelle nettverk og gjenger. Jo mer sinna og forutinntatte de får unge i sitt nærmiljø og territorium til å bli på politiet, desto mer beskyttelse får de når politiet dukker opp.

annonse

Forsøk på dialog blir blokkert, å snakke med politiet oppfattes som tysting. Unge lærer seg å varsle når politiet kommer, dette gir de kriminelle gjengene beskyttelse. Man får «kred» ved å være tøff i kjeften mot politiet, noe som gjerne filmes og legges ut på sosiale medier. Jan Bøhler er ikke i tvil om hva de kriminelle ønsker å oppnå:

– Deres mål er selvsagt at politiet skal backe ut og holde seg unna deres «territorier», slik at de kan få selge narkotika og etablere sitt frykt- og trussel-regime i fred. Det må aldri skje noe sted her i landet, fordi da har vi «svenske tilstander».

Les også: Rapper mener ungdommer blir trakassert av politiet

Politiet fortjener støtte

annonse

Jan Bøhler legger ikke skjul på at områder som preges av vold, ran og narkotika ofte har høy innvandrerandel. Å anklage politiet for rasisme, trakassering og blikking er urettferdig og ikke til det beste for disse samfunnene. Bøhler mener også at politiet stort sett nyter stor tillit, også på Oslo øst. Beboere, foreldre, folkevalgte, lærere og ungdomsarbeidere må ta ansvar og støtte politiets arbeid:

– Min erfaring er at politiet heller «underdriver» situasjonen enn overdriver når de beskriver angrep og trusler og andre hendelser de opplever (…) Når politiet likevel sier ifra om en alvorlig utvikling når det gjelder aggresjon mot deres patruljer, bør vi lytte desto mer. De gjør sine feil og er meget opptatt av å rette opp og lære av dem. Men politifolk må ikke bli så redde for å gjøre feil, at de ikke får gjort jobben sin.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon