Slik burde svenske golfere se ut: Variasjon i alder, hudfarge og kjønn. Virkeligheten er annerledes. Illustrasjonsbilde, Shutterstock
annonse
annonse

Likestillingsansvarlig i Riksidrottsförbundet Jenny Svender kritiserer golfsporten i Sverige.

Tirsdag 30. juli sendte SVT et innslag om golfsporten: Slik skal golfen overleve – satser på likestilling.

Ifølge Jenny Svender har golfsporten et stort problem i Sverige siden 73 prosent av spillerne er menn. Disse er dessuten i stor grad «av svensk avstamning». Den høye gjennomsnittsalderen ses også på et problem. Reporteren konkluderer da:

annonse

– Åltså, golfen har et problem.

Les også: Sverige: Mangel på mangfold i landets orienteringssamfunn

– Tradisjonell gubbemat

annonse

Svender peker på flere mulige årsaker. Maten som serveres i golfklubbenes restauranter benevnes som «tradisjonell gubbemat». Det er ingen toaletter langs banen, noe som visstnok anses som nødvendig for at kvinner skal bevege seg ute i naturen.

SVT har også snakket med Annika Lundström, som jobber som forandringsleder i visjon 50/50, et prosjekt i regi Svenska Golfförbundet som skal øke likestillingen i sporten. Hun peker på trakasserende og kvinnefiendtlig språkbruk, og gir eksemplene «kjerringslag» og «kioskpumaer».

På hjemmesiden kan vi lese at «akkurat som mange andre idretter er golfen utviklet av menn, for menn». I en faktabrosjyre foreslår man også at man lager kortere og morsommere baner, og at man ikke alltid behøver å konkurrere. Det siste forslaget må bety at visjon 50/50 mener at kvinner ikke liker konkurranse, og ikke ønsker å måle om de forbedrer seg.

Innslaget skaper reaksjoner på Twitter. En påpeker at «tradisjonell gubbemat» må bety noe så kjent og kjært som vanlig svensk husmannskost. En annen foreslår ironisk at man må utvide mattilbudet med kebab, indisk, kina, thai og halalsertifisert, ellers er det «hets mot folkegruppe». Det stilles også spørsmål om hvem som skal betale.

annonse

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon