Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Alle husker den utrolig varme og tørre sommeren i fjor. Også denne sommeren har det vært varmerekorder flere steder på kontinentet.

Denne varmen fører til at avlinger tørker ut, skogbranner herjer og at folk dør, skriver Silje Josten Kjosbakken 2. nestleder i Rødt og Seher Aydar vararepresentant for Rødt på Stortinget i Morgenbladet.

Les også: Klimakrisen fører til angst hos enkelte unge – klimapsykolog vil gjerne hjelpe

annonse

Kapitalisme har ikke klart å stoppe denne utviklingen, tvert imot
En omfattende internasjonal studie viser at «en såkalt grønn vekst, der CO2-utslippene, tapet av biologisk mangfold, presset på vann- og andre ressurser og andre kritiske miljøbelastninger reduseres til bærekraftige nivåer, samtidig som økonomien fortsetter å vokse, er ikke gjennomførbart».

Det kapitalistiske systemet baserer seg på ideen om en ubegrenset økonomisk vekst på en jordklode med begrensede ressurser.

Les også: Greta og Arnold ber verdens ledere være ærlige om klimakrisen

annonse

Det iboende målet om at kapitalen hele tiden skal vokse tar ikke hensyn til naturens tålegrenser. I dag står valget mellom å utvikle et nytt økonomisk system, eller å vente til økosystemene kollapser og galopperende klimaendringer endrer forutsetningene for all tid.

Menneskenes behov og naturens tålegrense må være viktigere enn noen få sin mulighet til å tjene seg rike. Da er det nødvendig med en omfordeling fra de rikeste til de som har minst.

Og det er nødvendig å ta standpunkt mot historiens mest miljøfiendtlige økonomiske system: kapitalismen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon