Schalkes styreleder Clemens Tönnies er i hardt vær for sine nylige uttalelser om klimaendringer og Afrika. Foto: Sebastian El-Saqqa / DPA / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Styreleder i tyske Schalke kritiseres kraftig for forslaget om å bygge 20 kraftverk i Afrika for at «de skal slutte å lage barn i mørket» og hindre avskoging.

Uttalelsene til fotballtoppen Clemens Tönnies kom i forbindelse med et arbeiderarrangement i Paderborn.

Ifølge Neue Westfälische gikk Schalke-styrelederen hardt ut mot skatteøkninger for å bekjempe klimaendringer. Deretter foreslo han at det årlig skulle bygges 20 kraftverk i Afrika.

annonse

– Da vil afrikanere slutte å kutte ned trær og slutte å produsere barn når det er mørkt, sa Tönnies ifølge avisen.

Uttalelsene ble raskt kritisert og stemplet som rasistiske. Den 63 år gamle forretningsmannen gikk senere ut og beklaget det han sa.

Les også: Afrikas overbefolkning

– Som styreleder i Schalke står jeg 1.000 prosent bak klubbverdiene våre. Det omfatter kampen mot rasisme, diskriminering og utelukkelse, sa fotballtoppen til Schalkes nettsted og beklaget seg.

annonse

Tönnies risikerer å bli sanksjonert både av klubben og Tysklands fotballforbund for uttalelsene. 63-åringen har vært styreleder i Bundesliga-klubben siden 2001.

Etter lørdagens supercupfinale mellom Dortmund og Bayern München kritiserte Tysklands fotballpresident Reinhard Rauball uttalelsene til Tönnies.

– Jeg ble veldig overrasket at det skjedde med ham, og du kan ikke la slikt passere, sa Rauball til DPA.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon