Illustrasjonsbilde. (AP Foto/Amr Nabil)

Saudi-Arabia fjerner reisebegrensninger for kvinner og gir dem større kontroll, melder telegrambyrået Reuters.

annonse

En serie kongelige resolusjoner fortsetter å presse reformer, melder telegrambyrået, blant annet referert av Israel Hayom. I følge det nye dekretet trenger kvinner ikke lenger en mannlig slektnings tillatelse til å utstede pass eller reise utenfor Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia har tillatt voksne kvinner å reise uten tillatelse og gitt dem mer kontroll over familiesaker, melder telegrambyrået. En serie kongelige resolusjoner, som ble offentliggjort på fredag, bestemte at det skulle utstedes et saudisk pass til enhver borger som søker om det, og at enhver person over 21 år ikke trenger tillatelse til å reise.

Les også: Saudi-Arabia endrer reiseregler for kvinner 

Får rett til å registrere fødsler

Endringene i forskriften gir også kvinner for første gang rett til å registrere fødsel, ekteskap eller skilsmisse og til å bli utstedt offisielle familiedokumenter samt å være kvalifisert som verge for barn som er mindreårige.

Saudi Arabia har ifølge Reuters lenge møtt internasjonal kritikk på grunn av statusen til kvinner, som menneskerettighetsgrupper mener ofte blir behandlet som annenrangsborgere etter regler som krever at de skal få samtykke fra en mannlig verge for viktige avgjørelser gjennom hele livet, uavhengig av alder.

Muna Abu Sulayman, en fremtredende saudisk aktivist og en tidligere talkshow-vert, skrev på Twitter sammen med tusenvis av saudiske kvinner for å feire det mange beskrev som en ny epoke.

Andre deler av systemet forblir intakt, skriver Reuters. Kvinner trenger fortsatt tillatelse fra en mannlig slektning til å gifte seg eller bo på egen hånd.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.