Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Skal Norge innføre EUs neste energipakke, så vil ikke det skje uten kamp, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Senterparti-lederen viser nemlig til at den fjerde energipakken fra EU vil overlate mye kontroll til EU sentralt og da mener han at det vil måtte kreves tilslutning fra tre fjerdedeler av Stortinget, skriver Klassekampen.

Les også: Nei til EU varsler ny Acer-debatt

annonse

Vil miste selvråderett

Det var Arbeiderpartiet som til slutt sikret flertall for EUs tredje energipakke, etter en opprivende politisk debatt i Norge. Den fjerde pakken derimot har det skrevet svart på hvitt at Norge vil miste mye selvråderett, blant annet når det gjelder utenlandskabler.

– Hvert annet år skal man melde inn planer for hvordan man skal kable Europa. Om man først har lagt inn en kabel, kan reguleringsmyndigheten gå inn og si at den kabelen skal bygges, sier Vedum.

Dyrere strøm

annonse

Det pakken innebærer, å regulere strømprisen i Europa, vil gå utover Norge mener Vedum.

– Hele suksessen til norsk, kraftkrevende industri kommer av at vi har hatt lavere strømpris enn i resten av Europa. Målet om likere strømpris i Europa betyr høyere strømpris i Norge, sier han.

Ikke rot i virkeligheten

EUs mål om å kople energi- og klimapolitikk for dermed å nå klimamålene de har satt seg, fnyser Senterparti-lederen av:

– I et gjennomsnittlig produksjonsår utgjør det norske kraftoverskuddet 0,3 prosent av EUs kraftbehov. Å si at man skal redde Europa gjennom det, er en historiefortelling som ikke har rot i virkeligheten, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon