Turister på besøk ved Colosseum i Roma bruker paraplyer for å beskytte seg mot solen. Foto: AP / Andrew Medichini / NTB scanpix
annonse
annonse

Juli 2019 var verden sett under ett den varmeste måneden som noensinne er registrert, ifølge statistikk fra EUs satellittbaserte Earth observation network.

– Juli er normalt den varmeste måneden i året globalt, men ifølge våre data var den i år med svært knapp margin den varmeste måneden som noensinne er registrert, sier Jean-Noel Thepaut, som leder Copernicus Climate Change Service.

– Med vedvarende utslipp av drivhusgasser og den innvirkningen de har på globale temperaturer, vil rekordene fortsette å ryke i fremtiden, sier han.

annonse
Skogbranner herjet

Hetebølger rammet store deler av Europa forrige måned, noe som førte til uvanlig høye temperaturer også i områdene nord for Polarsirkelen.

Globalt var juli 2019 marginalt varmere, 0,04 grader Celsius, enn den forrige rekorden fra juli 2016.

Juli lå nær 0,56 grader over gjennomsnittet for årene 1981-2010, ifølge Copernicus. Måneden var også nær 1,2 grader over førindustrielt nivå, slik det er definert av FNs klimapanel IPCC.

Skogbranner som savner sidestykke i intensitet og omfang, har herjet i deler av Sibir og Alaska, noe som har ført til utslipp av mer enn 100 millioner tonn CO2 i atmosfæren.

annonse
Slo 2016-rekorden

Globalt var juli 2019 marginalt varmere, 0,04 grader Celsius, enn den forrige rekorden fra juli 2016. Likevel er årets rekord verdt å merke seg ikke minst fordi væråret 2016 ble preget av en sterk El Niño, som presset de globale temperaturene opp utover effekten av global oppvarming alene.

El Niño er naturlige værhendelser som utløses av periodisk oppvarming og forekommer hvert tredje til sjuende år øst i Stillehavet.

I den nærmeste tiden er det også ventet juli-tall fra andre store aktører som NASA, USAs etat for hav- og atmosfæreforskning (NOAA) og britiske meteorologer.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon