Illustrasjonsbilde. REUTERS/Jonathan Ernst
annonse

New Zealand er klar for å behandle abort som et helsespørsmål heller enn juridisk spørsmål etter at abortreformen begynte mandag.

Per i dag er det forbudt å ta abort i New Zealand med mindre svangerskapet medfører fare for mors liv og helse, og en abort krever godkjenning fra to leger eller helsekonsulenter for å kunne bli gjennomført lovlig.

Den nye loven, som skal til behandling i parlamentet første gang torsdag, vil fjerne lovpålagte krav om helsetester for kvinner fram til 20 ukers graviditet. Etter 20 uker vil en kvinne fremdeles måtte ha helsepersonells godkjenning for å kunne ta abort.

annonse

– Abort er det eneste medisinske inngrepet som fremdeles ses på som en forbrytelse i New Zealand. Det er på tide med en endring. Trygg abort burde behandles og reguleres som et helsespørsmål, en kvinne har rett til å bestemme over hva som skjer med kroppen hennes, sier justisminister Andrew Little i en kunngjøring.

Lovforslaget går nå til en komité der folkets innspill skal høres. I parlamentet vil lovforslaget bli behandlet som et såkalt samvittighetsspørsmål, noe som innebærer at politikerne kan avgi sine stemmer uavhengig av hvilket parti de tilhører.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon