Illustrasjonsbilde. REUTERS/Jonathan Ernst
annonse
annonse

New Zealand er klar for å behandle abort som et helsespørsmål heller enn juridisk spørsmål etter at abortreformen begynte mandag.

Per i dag er det forbudt å ta abort i New Zealand med mindre svangerskapet medfører fare for mors liv og helse, og en abort krever godkjenning fra to leger eller helsekonsulenter for å kunne bli gjennomført lovlig.

Den nye loven, som skal til behandling i parlamentet første gang torsdag, vil fjerne lovpålagte krav om helsetester for kvinner fram til 20 ukers graviditet. Etter 20 uker vil en kvinne fremdeles måtte ha helsepersonells godkjenning for å kunne ta abort.

annonse

– Abort er det eneste medisinske inngrepet som fremdeles ses på som en forbrytelse i New Zealand. Det er på tide med en endring. Trygg abort burde behandles og reguleres som et helsespørsmål, en kvinne har rett til å bestemme over hva som skjer med kroppen hennes, sier justisminister Andrew Little i en kunngjøring.

Lovforslaget går nå til en komité der folkets innspill skal høres. I parlamentet vil lovforslaget bli behandlet som et såkalt samvittighetsspørsmål, noe som innebærer at politikerne kan avgi sine stemmer uavhengig av hvilket parti de tilhører.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon