Statsminister Erna Solberg på vei ut til fuglefjellet på Runde i båt. Solberg ønsker ha ny lov om sosialtjenester på plass neste år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun vil ha slutt på at innvandrere går på sosialhjelp fordi de ikke får seg jobb grunnet manglende norskferdigheter.

Solberg sier til VG at regjeringen vil sende forslaget om å ta sosialstønad fra innvandrere som ikke lærer seg norsk, ut på høring.

– Norsk språk er nøkkelen inn i arbeidslivet og det norske samfunnet. Det kan ikke være slik at noen går år inn og år ut på sosialhjelp fordi de ikke får seg jobb på grunn av manglende norskferdigheter. Da må vi gjøre noe med det, sier statsministeren til avisen.

annonse

Solberg sier regjeringen vil endre loven slik at de som har rett og plikt til introduksjonsprogrammet, der det gis språkopplæring, men som etter gjennomføringen fortsatt ikke kan godt nok norsk til å få seg jobb, må ta norskkurs for å få sosialhjelp. De som ikke gjør det, kan miste hele eller deler av sin økonomiske støtte.

I første omgang vil dette gjelde asylsøkere og flyktninger under 30 år, men det kan gjelde flere aldersgrupper etter hvert. Solberg sier at det likevel finnes unntak dersom det blir en uforholdsmessig belastning for noen.

For innvandrere som har vært her i mange år, og som ikke er selvhjulpne på grunn av manglende norskferdigheter, sier statsministeren at de vil innføre en plikt for kommunene til å vurdere om det skal stilles krav om norskkurs.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon